Успешна формула: Как да спортуваме у дома и да постигнем ефективни резултати

2
446
Добави коментар
epis
epis

Напълно възможно е да достигнете поставената си цел, стига да подредите приоритетите си и да си отделите нужното време

Пандемията наложи нови правила и ни принуди да променим драстично ежедневието си. За мнозина от нас това означаваше да сложат край на обичайните си навици, както и да се лишат от утвърдения и полезен двигателен режим. Чували сте, че доста хора казват: „Аз не мога да тренирам у дома и не вярвам, че мога да постигна целта си!“

Така ли е наистина? И съществува ли успешна формула за ефективен спорт вкъщи?

Оказва се, че може да постигнете не просто задоволителни, но дори отлични резултати, стига да подредите приоритетите си и да си отделите нужното време.

План за деня и без оправдания

Служителите на компании, които едва наскоро се сблъскаха с дистанционната форма на работа, разбраха, откриха нови предизвикателства в домашни условия. Изключително рисковано е да се фокусирате върху битовите задачи, опитвайки се да балансирате на двата фронта. Това просто е невъзможно и ще ви изтощи допълнително.

Освен това е крайно неподходящо да си търсите оправдание да не тренирате, защото е време за вечеря, трябва да почистите банята, да пуснете пералня или други подобни форми на бягство от поставената мисия.

Планирайте деня си по часове, като си отредите час и за физическата активност извън текущите си задължения.

Подходящо оборудване и удобно облекло

Щом е време за тренировка, обличайте клин и топ, или облекло, предназначено единствено за целта, с което ще се чувствате удобно по време на спортните занимания. Оборудвайте си зона в жилището, която да ви предоставя всичко необходимо за целта.

Ако трябва инвестирайте в уреди, постелка за земята, ластици и всякакви заместители на оборудването във фитнеса. Подходете като истински професионалисти!

Седмичен график и сериозно отношение

Ако днес сте приключили с тренировката, може да се поздравите и да се наградите с чаша сок от пресни плодове. С това обаче не се изчерпват вашите задължения по отношение на планирането.

Трябва да имате седмичен график, в кои дни ще спортувате, кои мускулни групи ще натоварвате, на какъв вид упражнения ще залагате и т.н.

В противен случай ще позволите на динамичното ежедневие да ви засмуче отново в спиралата на вечната мантра „нямам време“.

Инструктор или видео уроци

За начинаещите, които нямат ценен опит в сферата, решението е да се доверят на инструктор. Той ще има ангажимент да изготви програма за тренировки, както и за хранене в допълнение, ако държите да се придържате към стриктен режим.

Разбира се, бихте могли да потърсите и видео уроци в интернет, които ще ви запознаят с материята, ще се ориентирате за правилното изпълнение на упражненията, но трябва да имате предвид, че те не са индивидуални, насочени към личните ви нужди.

При всички случаи трябва да имате основа, на която да стъпите, особено ако наистина досега не сте се занимавали с конкретния вид тренировка.

Отговорът е в музиката

Любимите ви песни могат да бъдат невероятен стимул по време на физическата ви активност. Ако се движите на фона на енергични изпълнения, които пасват на темперамента ви, ще усетите драстичната разлика, ще се заредите с настроение и ще очаквате следващата тренировка с нетърпение.

Препоръчително е да си изготвите дълъг микс с музика, която да пускате само по време на часа ви за спортуване у дома.

Цел: тялото на мечтите ви

Високата летва не винаги действа мотивиращо. Трябва да имате крайна цел, към която да се стремите, но да не бъдете прекалено жестоки към себе си. Поставете си реални очаквания и вървете към тях стъпка по стъпка, а след това надграждайте.

Трябва да е ясно, че за два месеца мечтаното тяло за лятото не винаги е възможно като резултат, но пък промяната ще е налице и ще бъде очевидна, не само за вас, а и за околните.

Вложените усилия ще се отплатят във времето, особено ако се придържате усърдно към описаната стратегия, упорити сте и постоянството ви е основен приоритет. Някои грешки, които трябва да избягвате при тренировки в домашни условия:

• Обилна закуска; • Големи количества кафе; • Консумация на алкохол; • Неподходящи медикаменти; • Много вода, точно преди старта.

Посочените препятствия няма да навредят сериозно, но е желателно да не ги допускате.

Хапнете сутрин леко, сипете си чаша с вода за тонус, позволени са и няколко глътки кафе, но не изпадайте в крайности. Осигурете си възможност за пълноценен комфорт по време на активната двигателна дейност, за да се чувствате във форма, и да се завърнете с усмивка и следващия път към нея.