УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в космоса американски разузнавателен спътник

1
164
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

17 април 2022 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Днес, на 17-ти април, в 16:13 ч. българско време, от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“. На борда на ракетата се намираше полезен товар за нуждите американското разузнаване. Мисията е известна под названието „NROL-85“. 

Макар че СпейсЕкс излъчваше полета на живо, на зрителите не бяха показани кадри от последните етапи на мисията – т.е. след началото на работата на втората степен, което е типично за строго секретните разузнавателни космически програми на САЩ. Вместо това компанията излъчваше процедурите по завръщането и кацането на първата степен – и всичко в това отношение мина успешно. Потвърждение за благополучното вмъкване на полезния товар в орбита бе получено едва по-късно под формата на лаконично съобщение от Националния разузнавателен офис на САЩ. 

За целите на днешния полет бе използвана първа степен, обозначена като „B1071.2“. Това бе вторият полет на степента – предишният бе през февруари, отново с разузнавателен сателит. 

Така днес СпейсЕкс завърши успешно своя 14-ти полет през 2022-ра година. Фирмата на Илон Мъск продължава традицията да провежда по едно космическо изстрелване веднъж седмично. Миналата седмица с ракета „Фалкън 9“ беше изстрелян американският пилотиран космически кораб „Крю Драгън“ с четирима частни астронавти на 10-дневна експедиция до Международната космическа станция. Следващият старт отново се очертава да е пилотиран – чисто нов, неизползван досега космически кораб „Крю Драгън“ със собствено име „Фрийдъм, ще изведе четирима астронавти на редовна шестмесечна мисия до МКС за нуждите на НАСА. Полетът е насрочен за 23-ти април. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/