Хеликоптерът на НАСА Инджинюъти ни показа как изглежда разбил се апарат на Марс

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета от хеликоптера „Инджинюъти“, се вижда задният щит на „Пърсъвиърънс“ с прикачения към него парашут. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

28 април 2022 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Представяли ли сте се как изглежда един разбил се спускаем апарат на Марс? Не се замисляйте повече – хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти“ засне такъв! 

В случая не става въпрос за неуспешна мисия – а за задния щит, спомогнал за доставянето на марсохода „Пърсъвиърънс“ на повърхността на Червената планета. 

Марсианската атмосфера е изключително тънка – и това неимоверно усложнява кацането. По-добре щеше, ако я нямаше – в такъв случай космическите апарати щяха да се спускат само посредством ретроракети. Но понеже я има, се налага създателите на тези апарати да разчитат на топлинен щит и парашут. 

Сам по себе си обаче парашутът не е достатъчен, за да забави скоростта. Ето защо „Пърсъвиърънс“ трябваше да се отдели от задния щит с парашута, за да бъдат задействани спирачните ракетни двигатели. 

На снимката, заснета от „Инджинюъти“, се вижда въпросният заден щит с прикачения към него парашут. 

Много хора изказаха критика към НАСА, че агенцията замърсява Червената планета с отпадъци. Но при настоящия етап на развитие на технологиите това е неизбежно, тъй като тепърва усъвършенстваме възвръщаемостта и рециклируемостта. Някой ден, когато корабът на Илон Мъск „Старшип“ стане напълно готов, той ще е цялостно възвръщаем и ще може да каца на всяка повърхност в Слънчевата система, подходяща за целта. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/