От СпейсЕкс заявиха, че трябва да се работи по договори за фиксирана сума, Боинг не се съгласиха

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 април 2022 г. 08:05 ч. По време на конференцията ASCENDx в Хюстън, Тексас, двете основни частни космически компании в САЩ Боинг и СпейсЕкс излязоха на различни позиции по какъв начин трябва да се работи – според договори тип „разходи плюс“ или според договори на фиксирана сума.

„Ние силно вярваме в твърдите договори, тези на фиксирана сума. Договорите трябва да са според твърда, фиксирана цена“, съобщи Бенджамин Рийд, директор на комерсиалната пилотирана програма към СпейсЕкс. Той също така подчерта следното: „Изключително важно е да има висока честота на полетите. Много е важно. Трябва да изстрелваме всеки ден. Всеки час“. 

Коренно противоположно мнение изразиха от Боинг. „Когато става въпрос за напускане на околоземната орбита, трябва да сме изключително внимателни“, заяви Джон Мълхолънд, вицепрезидент на компанията и програмен директор на Международната космическа станция. Той добави че НАСА трябва да притежава тези системи (т.е. да са на принципа „разходи плюс“). „Има някои области, в които НАСА все още трябва да иновира, да е собственик, да е технически център“. 

Не бива да ни изненадва защо СпейсЕкс могат да изстрелват хора в космоса, а Боинг все още не могат… 

На тази снимка от 12-ти март т.г. се вижда как техници прикачват космическия кораб „Старлайнър“ към нов сервизен модул, след като клапаните на стария модул се повредиха. Роботизираният полет на кораба до МКС е насрочен за 20-ти май. Photo credit : Boeing