Може ли едно знаме да се вее в космоса? Роскосмос направи нагледна демонстрация, че може!

1
228
Добави коментар
redbul80
redbul80

На този кадър се вижда как космонавтите Олег Артемиев и Денис Матвеев развяват Знамето на победата. Фото: Роскосмос

29 април 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Един от аргументите на неверниците, които смятат, че астронавти на НАСА никога не са стъпвали на Луната, е свързан с факта, че знамето на САЩ се вее на лунната повърхност. Може ли наистина едно знаме да се вее в космоса, където няма атмосфера? Вчера руските космонавти Олег Артемиев и Денис Матвеев излязоха в открития космос и направиха нагледна демонстрация – да, може! 

Всъщност задачата на Артемиев и Матвеев беше да активират и приведат в готовност новата европейска роботизирана ръка, прикачена към модула „Наука“ на Международната космическа станция. Задачата бе изпълнена успешно, ръката направи първите си движения, а космонавтите се прибраха обратно в станцията след седем часа и 42 минути. Но не и преди да разгърнат Знамето на победата в космоса. 

Според ТАСС идеята за развяването на знамето е била на космонавта Артемиев, като предложението му е било подкрепено единодушно на всички нива. 

„Роскосмос успя да повтори експеримента със знамето в космоса“, пише руският космически експерт Виталий Егоров. „Може ли знаме да се вее в космоса? Може, както показаха американците на Луната. Но не всеки им повярва и на помощ на задокеанските си партньори се притече Роскосмос. През 2013 г. в космоса беше изкарано руското знаме, а вчера руските космонавти разгърнаха знамето на победата във вакуум, с което повториха експеримента на американците. Вее се!“

Изгледайте видеото на този линк: https://www.cosmos.1.bg/snimki/iss/flag-space.mp4 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/