УСПЕХ: Лекотоварната руска ракета Ангара-1.2 проведе първия си орбитален полет!

1
406
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от вчерашното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

30 април 2022 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 29-ти април, в 22:55 ч. българско време, от северния руски космодрум Плесецк излетя новата лекотоварна ракета на Русия „Ангара-1.2“. Постижението е съществено за руската космическа програма, тъй като ракетата най-сетне бе въведена в експлоатация след отлагания, проточили се в течение на 25 години. 

На борда на ракетата се намираше военен спътник. Както съобщава независимият журналист Анатолий Зак, собственик на сайта RussianSpaceWeb, успехът бе потвърден независимо от западните служби. Американското разузнаване е установило, че „Ангара-1.2“ е въвела обект в орбита с параметри 279 на 294 километра и с наклон от 96.5 градуса. 

Напомням на читателите, че тъй като ракетното семейство „Ангара“ на Русия е замислено през 90-те години, стратегията за снижаване на разходите не е посредством търсене на възвръщаемост – това се появява едва през новото хилядолетие, с изгрева на СпейсЕкс. Вместо това всички ракети „Ангара“ се състоят от универсални блокове „УРМ-1“ и „УРМ-2“, които се внедряват на всяка една от версиите, лекотоварни, средно- и тежкотоварни. Това е т.нар. модулна конструкция, която позволява бързо и евтино сглобяване на носителите. 

В случая, за разлика от тежкотоварната „Ангара-А5“ с едно централно „УРМ-1“ ядро и четири странични ускорителя от същия тип, лекотоварната „Ангара-1.2“, която летя вчера, притежава само едно-единствено „УРМ-1“ ядро за първа степен и е в състояние да извежда в орбита полезен товар с тегло 3 800 килограма.

Вчерашният полет бе първият от общо три, планирани през тази година за ракетното семейство „Ангара“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/