Подравняването на оптичните системи на телескопа Джеймс Уеб завърши!

1
310
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ е в състояние да заснема висококачествени снимки посредством всичките си инструменти. Натиснете тук, за да разгледате тази компилация от изображения в пълен размер. Photo credit : NASA/STScI

2 май 2022 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Новоизстреляният космически телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ успя да изпълни своята седма и окончателна стъпка, касаеща подравняването на оптичните му системи! Сега мощната обсерватория е в състояние да заснема подробни, добре фокусирани снимки посредством всеки един от научните си прибори. 

Какво следва оттук насетне? Екипът е в пълно единодушие, че „Джеймс Уеб“ е в готовност да навлезе в следващата важна фаза – въвеждането на приборите в експлоатация, процес, който ще отнеме около два месеца. Едва след това, през лятото, телескопът ще може да започне основната си научна дейност. 

Всеки един от приборите представлява сложен набор от датчици, които също така самостоятелни лещи, филтри и специализирано оборудване. През идните седмици инструментите ще бъдат конфигурирани и отделните им характеристики ще бъдат изпробвани в различни комбинации, за да се потвърди тяхната готовност да събират изследователски данни. 

Все още предстои сериозна подготвителна работа преди „Джеймс Уеб“ да разгърне цялостния си потенциал. Но най-трудното е вече зад гърба на екипа. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/