Не, Русия не напуска Международната космическа станция

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

3 май 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Случи се отново – през уикенда два сайта Bloomberg и Axios оповестиха, че Русия ще напусне Международната космическа станция заради санкциите. „Новината“ бе препечатана и от българските медии. Но въпреки че тя привлече вниманието на обществеността, нищо подобно няма да се случи. 

Наистина, нищо ново под слънцето – Дмитрий Рогозин периодично отправя заплахи, че ще оттегли руското присъствие от МКС, но както вече бе споменато още в края на март, шефът на руската космическа агенция няма правомощията да го направи. Поради това, пише журналистът Ерик Бъргър за Арс Текника, най-доброто, което може да сторим, е да игнорираме думите на Рогозин. 

В случая с „новината“ от Bloomberg имаме и неправилно разтълкуван цитат. Рогозин е потвърдил пред държавната телевизия следното: „Решението вече е взето, не сме длъжни да го говорим публично. Мога да кажа само следното – в съответствие с нашите задължения ние ще информираме партньорите си за края на работата ни на МКС с едногодишно предизвестие“.

Би могло дори да се каже, че има добри новини – шефът на Роскосмос е заявил, че НАСА и останалите партньори от проекта МКС ще знаят една година предварително кога Русия ще се оттегли. Това ще осигури на американската космическа агенция достатъчно време, за да може заедно с частните си партньори СпейсЕкс, Нортроп Груман и Боинг да създаде системи, които ще заменят функциите на стареещите руски модули „Заря“ и „Звезда“.

Но кога реалистично Русия би напуснала МКС? Понастоящем държавите-партньорки по проекта са се съгласили да работят на станцията до 2024-та година. Щатите и повечето от останалите участници изразяват желание експлоатацията ѝ да бъде удължена до 2030-та година. Така че със сигурност Роскосмос ще продължи да сътрудничи поне до 2024-та включително. Единственото, което Рогозин прави, е да напомни, че Русия може да не се съгласи да остане партньор след тази дата. Но подобно и на останалите негови крайни изказвания, това цели единствено да привлече внимание. Рогозин просто иска повече власт.

За да разберем неговите постъпки, Ерик Бъргър се свърза с пенсионирано висше длъжностно лице на НАСА. Въпросният човек е работил дълги години с Рогозин и е изказал своите коментари под анонимност.

„Рогозин никога не я е искал тая работа“, съобщи някогашният служител на НАСА. „Той практически бе понижен в длъжност и прекарва времето си в Роскосмос, за да се опита да си върне благоразположението на Путин. Поради това наблюдаваме изключително различен тип ръководство в сравнение с това, което сме виждали преди – и това е във вреда на всички“. 

Поради все още неясни причини през май 2018-та Путин уволни Рогозин от поста вицепремиер по отбраната и космическата индустрия. Впоследствие той бе назначен да надзирава Роскосмос, агенция, която е основно фокусирана върху гражданските космически полети. И вместо да привнесе някакъв космически опит или опит в индустриалната сфера, Рогозин просто наложи своята националистическа политика. 

„Ако се върнем обратно към времето на Студената война, тогава имаше неписано правило, че Роскосмос и НАСА няма да се критикуват едни други“, твърди служителят на НАСА. „Няма значение колко се влошаваха нещата тук, на Земята, двете космически агенции никога нямаше да разменят и една лоша дума. Те по-скоро предпочитаха да работят заедно и оставяха борбите на политиците. Това драстично се промени с назначаването на Рогозин“. 

Тук е коректно да напомним, че въпреки поведението на шефа на Роскосмос, добрите взаимоотношения с НАСА все още не са прекратени. На ниво астронавти и космонавти, инженери и мениджъри, сърдечните отношения продължават и досега.

И това е разбираемо – за Русия е изключително важно партньорството да се запази. „Ако напуснат МКС, руснаците ще загубят своята космическа програма“, смята някогашното длъжностно лице на НАСА. „Говорим буквално за смъртта за гражданската космическа програма на Русия“.

Разбира се, поведението на Рогозин остава непредсказуемо. Вероятно той няма да се поколебае да изхвърли Русия от МКС стига да му спечели благоразположението на Путин. Но от началото на войната в Украйна това все още не се е случило. В такъв случай може да кажем, че делата са по-важни от думите. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/