Администраторът на НАСА Бил Нелсън: Договорите тип разходи плюс са чума!

1
243
Добави коментар
redbul80
redbul80

3 май 2022 г. 18:05 ч. Изключително сериозно изказване направи настоящият администратор на НАСА Бил Нелсън. Той заяви, че договорите тип „разходи плюс“ са били като чума за агенцията в миналото и отсега нататък всички космически проекти ще се финансират според договори за фиксирана сума. 

Защо това е важно? Самият администратор Бил Нелсън, още докато беше сенатор, бе един от най-яростните привърженици на финансирането тип „разходи плюс“ в миналото и един от „бащите“ на ракетата „Спейс Лонч Систъм“ – ракета, която след 12-годишна разработка все още не е полетяла и не може дори да премине успешно през наземните тестове. 

Действително договорите „разходи плюс“ бяха основният начин, по които НАСА някога работеше. Но докато държавата плаща всички разноски, които възникват в хода на разработката, частните подизпълнители не се стараят да си изпълняват задълженията си икономично и ефективно. Нещо повече – това е основната причина, поради която вече няколко десетилетия поред агенцията не може да изпрати астронавти обратно към Луната или към Марс. Всяка една програма, инициирана по времето на различни президентски администрации, не е стигала до съществен етап в нейната реализация и просто се е превръщала в хранилка за работни места.

Трябваше да се появи СпейсЕкс – фирмата на Илон Мъск, която създаде икономичните ракети „Фалкън 9“ и пилотираните космически кораби „Крю Драгън“ – за жълти стотинки в сравнение с инициативите на Боинг и Локхийд Мартин. Днес „Крю Драгън“ са единственият начин, по който НАСА може да изпраща самостоятелно астронавти до орбита. 

Добре е, че Нелсън осъзнава всичко това, макар и след толкова години. Като човек с връзки в Конгреса, ако има някой, който може да наложи политиката всички договори на НАСА да са според фиксирани суми, това е той. 

Космическата ракета „Спейс Лонч Систъм“ на стартовата площадка. Photo credit : NASA / Joel Kowsky