НАСА и Боинг определиха, че корабът Старлайнър е в готовност за полет на 20-ти май

1
220
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците подготвят космическия кораб „Старлайнър“ преди неговото прикачване към ракета-носител „Атлас 5“ за полета на 20-ти май. Photo credit : NASA

4 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След серия от тежки и продължителни отлагания, НАСА и Боинг определиха, че новият космически кораб „Старлайнър“ е в готовност за полет. Очаква се корабът да излети на 20-ти май в 02:54 ч. българско време, а американската космическа агенция и частната компания смятат, че проблемът с клапаните е окончателно разрешен. 

Това ще е първият полет на „Старлайнър“ след злополучната му безпилотна мисия през декември 2019-та, когато поради софтуерен бъг корабът не успя да се отправи към Международната космическа станция и вместо това след изстрелването си остана в неподходяща за скачването ниска околоземна орбита. Два дни по-късно ръководството на мисията благополучно върна кораба на Земята, макар че втори софтуерен бъг замалко не застраши кацането. Впоследствие разследването на НАСА доказа, че Боинг са пропуснали да изпълнят куп компексни изпитания. И вместо следващият полет на „Старлайнър“ да бъде с астронавти, компанията и агенцията се съгласиха да организират втори безпилотен полет, който този път трябва да мине безупречно от А до Я. 

Този безпилотен полет трябваше да е факт през август миналата година, но буквално в последните часове преди старта стана ясно, че 13 от общо 24 клапана на горивната система на кораба не работят. Беше назначено ново разследване и последваха допълнителни осем месеца ремонти и подобрения. 

За сравнение през изминалите две години конкурентната компания СпейсЕкс, която усвои около два пъти по-малко пари в сравнение с Боинг, успя не само да завърши пилотирания си космически кораб „Крю Драгън“, но и седем пъти да изстреля хора в космоса. 

Но представителите на Боинг твърдят, че са разбрали каква е причината за възникналия през изминалата година проблем – в сервизния модул на „Старлайнър“ се е просмукала атмосферна влага, която е реагирала с азотния тетроксид. В резултат на химичната реакция се е получила азотна киселина, която от своя страна е реагирала с алуминиевото покритие на клапаните и така тяхната функция е била нарушена.

За да не се случва повече това, екипите са предприели редица мерки. От една страна те са изолирали допълнително електрическите вериги, свързани с клапаните, защото се предполага, че влагата се просмуква именно оттам. Също така клапаните се продухват активно с азот, за да се изгонят случайно попадналите водни капки. Не на последно място, азотният тетроксид ще бъде зареждан в последният момент.

Стига всичко да мине наред и „Старлайнър“ да успее да излети, корабът ще се скачи с МКС ден по-късно и ще остане в комплекса на станцията между 5 и 10 дни, преди отново да се завърне на Земята. 

Ако безпилотният полет бъде напълно успешен, това ще означава само едно – корабът е годен да извозва и хора! Пробен пилотиран полет може да има още към края на тази година, но НАСА и Боинг предупреждават, че ще последват месеци на анализ на получените от мисията данни, преди да определят дата за пилотиран старт. 

В бъдеще се очаква „Старлайнър“ да намери широко приложение, в това число да обслужва и частните космически станции като „Орбитал Рийф“. Но дотогава има още време. Фокусът на Боинг е да изпълни шестте полета по обслужването на МКС, за които фирмата е поела отговорност и е сключила договор с НАСА. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/