Александър Скворцов напусна отряда на космонавтите – нямало работа в руския сегмент, работил за американците

1
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

4 май 2022 г. 08:05 ч. Руският космонавт Александър Скворцов, който след два дни ще навърши 56 години, напусна отряда на космонавтите. Според интервю, което е дал за Московски комсомолец, причината е във факта, че нямало интересна работа за вършене в руския сегмент и трябвало да работи за американците. 

Скворцов е бил предвиден да лети на едногодишна експедиция до Международната космическа станция. „Но въпреки факта, че откъм здравословно състояние аз все още съм годен за полет, за мен би било тежко да летя за такъв период. Щеше да е хубаво, ако програмата включваше нещо интересно за работа в руския сегмент, но през повечето време трябва да работя за американците, тоест да им помагам да изпълнят техните експерименти. Извинявайте, но нямам нужната мотивация затова“, твърди Скворцов. 

Действително руският сегмент стоеше недовършен в продължение на много години. Едва през лятото на 2021-ва година към него беше добавен новият модул „Наука“, а след това – „Причал“. Предстои да се види дали това ще доведе до увеличаване на руската продукция на МКС. 

Космонавтът Александр Скворцов