Космическият кораб Старлайнър беше прикачен към неговата ракета-носител Атлас 5

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“ бе прикачен към неговата ракета-носител „Атлас 5“. Photo credit : NASA / Glenn Benson

5 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 4-ти май, техниците прикачиха космическия кораб на Боинг „Старлайнър“ към неговата ракета-носител „Атлас 5“ – важна стъпка преди предстоящия му изпитателен безпилотен полет на 20-ти май. 

За тази цел „Старлайнър“ бе изведен от специализираното съоръжение на НАСА за подготовка на комерсиални товарни и пилотирани космически кораби и преместен към стартовия комплекс SLS-41 на космическия център Кейп Канаверал. Там корабът бе издигнат и внимателно позициониран върху своята ракета. През следващите дни ще бъде даден ход на комплексните изпитания. 

Задачата на мисията е да се провери готовността на „Старлайнър“ да излита, да се отправя към МКС, да се скачва, да се разкачва и да се завърща на Земята. Стига всичко това да бъде успешно, първият полет с хора на борда може да е факт още в края на настоящата година – или по-реалистично в началото на следващата. 

След изстрелването си на 20-ти май ще минат около 24 часа, преди „Старлайнър“ да се скачи с модула „Хармъни“ на американския сегмент на орбиталната станция. Очаква се корабът да остане в състава на МКС между 5 и 10 дни. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/