УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с третата дългосрочна експедиция се завърна на Земята!

1
196
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ успешно разгърна четирите си основни парашута по време на своето спускане към Земята. Photo credit : NASA TV

6 май 2022 г. 08:25 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин, на 6-ти май, в 07:43 ч. българско време, американският пилотиран космически кораб „Крю Драгън“ с четирима астронавти на борда, членове на третата дългосрочна мисия до МКС, изведена в орбита от СпейсЕкс, се завърна благополучно на Земята посредством приводняване в Мексиканския залив. Така частната компания на Илон Мъск доказа за пореден път своята способност да превозва безопасно хора до космоса и обратно. 

Днес това е по-важно от всякога. След пенсионирането на космическите совалки НАСА трябваше в продължение на близо десетилетие да разчита на руските кораби „Союз“ за орбиталните превози, но сега, когато Русия води война в Украйна, американската космическа агенция не би искала да си позволи отново подобна уязвимост. Вярно е, че партньорството на Международната космическа станция остава незасегнато от санкциите и САЩ и Русия продължават да работят заедно. Но независимият достъп до космоса е изключително важен в случай че се случи най-лошото. А и НАСА няма да разчита единствено на СпейсЕкс, тъй като агенцията има резервен вариант. Втора частна компания, Боинг, е разработила свой пилотиран космически кораб – „Старлайнър“. Очаква се този кораб да проведе изпитателен безпилотен полет до МКС на 20-ти май и ако той е успешен, в НАСА ще дишат много по-спокойно, защото ще разполагат с две независими транспортни средства. 

Но да се върнем на днешната мисия. Командирът на „Крю Драгън“ бе астронавтът на НАСА Раджа Чари, за когото това бе първи полет. Пилотът бе ветеранът Томас Маршбърн, който днес се завърна от третото си космическо пътешествие. Двамата специалисти на експедицията бяха американката Кейла Берън и немецът Матиас Маурер, които летяха за пръв път. 

Напомням на читателите, че този кораб „Крю Драгън“ бе изстрелян на 11-ти ноември миналата година посредством ракета-носител „Фалкън 9“ с американски ракетни двигатели „Мерлин“. Тогава това бе петото пилотируемо космическо изстрелване за СпейсЕкс. Но през следващите месеци фирмата на Мъск изпрати в космоса още две мисии – частната „Аксиом-1“ и четвъртата дългосрочна експедиция до МКС. „Аксиом-1“ се завърна на Земята на 25-ти април, а този кораб „Крю Драгън“, извел четвъртата експедиция, ще остане скачен със станцията около шест месеца. Неговите астронавти Кейл Линдгрен, Боб Хинс, Джесика Уоткинс и Саманта Кристофорети работят рамо до рамо с руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, които излетяха през март с кораба „Союз МС-21“. 

Със завършека на днешната мисия приключва и натовареният период за СпейсЕкс по отношение на пилотираната космонавтика. Докато последният „Крю Драгън“ е в орбита, нов пилотиран космически кораб на Мъск няма да излети преди края на октомври – с петата дългосрочна експедиция до МКС. А в края на 2022-ра година очакваме изстрелването и на частната мисия „Поларис“, при която за пръв път след края на епохата на „Аполо“, т.е. след 50-годишно прекъсване, астронавти ще се отправят в далечния космос, на разстояние 1 000 километра от Земята. 

Но докато чакаме това да се случи, надали ще скучаем. Силно се надявам през следващите седмици и месеци другите компании също да покажат нещо интересно. Корабът на Боинг „Старлайнър“ дано най-сетне излети и дано следващите тестове на лунната ракета „Спейс Лонч Систъм“, планирани за началото на юни, бъдат успешни. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/