УСПЕХ: Китайска ракета Лонг Марч 7 изведе в орбита товарния кораб Тянжоу 4!

1
212
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CCTV

9 май 2022 г. 21:15 ч.

Светослав Александров. Тази вечер, на 9-ти май, в 20:56 ч. българско време от космодрума Уенчан излетя космическата ракета на Китай „Лонг Марч 7“. В орбита беше въведен товарният кораб „Тянжоу 4“. Това е първата от серията амбициозни мисии, планирани през 2022-ра, които целят завършването на строежа на китайската космическа станция до края на настоящата година. 

„Тянжоу 4“ ще се скачи с основния модул „Тянхъ“ на станцията, която към настоящия момент е необитаема (последният екипаж от тайконавти се завърна на Земята в средата на април). Задачата на кораба е да достави провизии за следващата пилотирана експедиция. Тя ще се състои от трима тайконавти, имената на които все още не са оповестени, и ще излети през юни. Експедицията впоследствие ще трябва да посрещне двата лабораторни модула „Уентян“ и „Ментян“, които ще бъдат изстреляни съответно през юли и през октомври, с което строежът на станцията ще приключи. 

Любопитен факт е, че „Тянжоу 4“ беше изведен в космоса посредством „Лонг Марч 7“ – една от серията нови ракети на Китай заедно с „Лонг Марч 5“, „Лонг Марч 6“ и „Лонг Марч 8“. Задачата на тези нови ракети е да разширят възможностите на китайската космонавтика по отношение на достъпа до орбита, но също така и да заменят някои от по-старите ракети от семейството „Лонг Марч“ – „Лонг Марч 2“, „Лонг Марч 3“ и „Лонг Марч 4“, работещи с токсичната и опасна за околната среда горивна смес от хидразин и диазотен тетроксид. 

Новите ракети работят с керосин и кислород. Те използват на първите си степени мощен двигател „YF-100“. Успешното въвеждане на двигателя в експлоатация изпълнява отдавнашна мечта на космическите дейци на Китай, тъй като той е със затворен цикъл и газогенератор, работещ с богата на кислород смес. Китайците сполучват да го създадат едва когато се домогват до украинския двигател „РД-120“, използван на вторите степени на ракетите „Зенит“. 

„Лонг Марч 7“ служи за извеждането на товарните кораби от серията „Тянжоу“ и се предвижда някой ден ракетата да поеме и пилотираните полети. Напомням на читателите, че сегашните пилотирани кораби „Шенчжоу“ все още се извеждат в космоса от ракетата от по-старо поколение „Лонг Марч 2“. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/