Ето защо руските космонавти не могат да долетят до китайската космическа станция

1
194
Добави коментар
redbul80
redbul80

Модел на модула „Тянхъ“, който понастоящем е в орбита и служи за основа на изграждането на китайската космическа станция. Photo credit : Long Wei/Getty Photos

10 май 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера Интерфакс публикува новина, потвърждаваща един факт, за който знаем от известно време – руските космонавти не могат да долетят до китайската космическа станция поради разположението на космодрума Восточний.

Интерфакс се позовава на Ян Югуан, представител на Китайската аерокосмическа научно-промишлена корпорация (CASIC). 

„В бъдеще ще е възможно да се изстрелват пилотирани и товарни космически кораби от територията на други страни. Но в случая с Русия има фактор, който трябва да се уточни. За скачването с китайската космическа станция имаме просто изискване – ширината, на която е разположена стартовата площадка, не трябва да е по-голяма от 42 градуса“, твърди Югуан в ефира на китайската телевизия CGTN. „В случая с други държави, например европейците, при тях космодрумът е във Френска Гвиана и оттам не е трудно да изстрелят космически кораб към китайската орбитална станция. Същата е ситуацията и с Япония и САЩ“.

„Тук няма забрани и санкции, това е чиста физика“, съобщава руският космически експерт Виталий Егоров. „Това стана ясно от момента, в който Китай решиха да пуснат станцията си с наклон от 42 градуса. Нашият „Союз“ може да лети само при наклон от 51 градуса, плюс минус няколко градуса. За да отидете на 42 градуса ви трябва по-тежка ракета. Ето как китайците са наши приятели в космоса“. 

„На теория ако на „Ангара“ бъде поставен кораб „Союз“ и бъде пуснат от Восточний, той ще може да долети дотам, но никой не разсъждава над такава химера. Можете да пуснете кораба и с несъществуващата ракета „Союз-5“ от „Морски старт“ – също утопична идея. Остава единствено вариантът с Восточний (когато стане готов) да се изстрелва „Ангара“ (когато стане готова) заедно с кораба „Орльонок“ (когато стане готов). Някъде в далечното светло бъдеще“, коментира с ирония Егоров. „Любопитното е, че точно в навечерието на войната Роскосмос предложи на европейците да преоборудват космодрума Куру за пилотирани полети на нашите „Союз“-и. От това щяха да спечелят и руските космонавти, и европейските астронавти, че и китайските хантанюани. Появи се реална възможност за създаването на алтернатива на Международната космическа станция без американците. Но на 24-ти февруари Русия започна по-интересен проект“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/