Боинг и Аероджет се скараха за неработещите клапани на Старлайнър

1
236
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“ бе прикачен към неговата ракета-носител „Атлас 5“. Photo credit : NASA / Glenn Benson

11 май 2022 г. 19:05 ч.

Светослав Александров. Знаете ли каква е разликата между новите космически фирми като СпейсЕкс и традиционните корпорации като Боинг? Новите не аутсорсват производството, произвеждат повечето компоненти сами и когато нещо се обърка, поемат отговорност, поправят щетите и накрая космическият кораб лети успешно. Традиционните разчитат на държавно финансиране и за да не секва кранчето, аутсорсват производството из всички щати. И когато нещо се обърка, започва прехвърлянето на топката между отделните подизпълнители кой е виновен, а накрая качеството си остава същото – незадоволително. Точно това се случва за пореден път с кораба „Старлайнър“ – Боинг и Аероджет се скараха затова кой е виновен за неработещите горивни клапани. 

Новината бе съобщена за Ройтерс от журналиста Джоуи Руулет. 

Както оповестих на 4-ти май, НАСА и Боинг са приключили с разследването относно причината за повредените горивни клапани, които отложиха полета на „Старлайнър“ от август 2021-ва за май тази година. Най-общо казано инженерите се съгласяват, че става въпрос за химична реакция между диазотния тетроксид, просмукалата се в кораба влага и алуминиевия материал, който покрива клапаните.

Но адвокатите и инженерите на Аероджет – фирмата-поддоставчик, произвела клапаните на „Старлайнър“, имат различна версия. Според тях причината е в почистващ материал, който от Боинг са използвали по време на наземните изпитания.

От Боинг са категорични, че това не е така. Нещо повече – аерокосмическата корпорация обвини Аероджет, че не си е изпълнила задължението да пригоди клапаните да са устойчиви на подобен тип химични реакции.

Но Руулет не спира с репортажа си дотук. Той се е натъкнал на далеч по-зловеща история – това не е първият път, когато Боинг е в спор с подизпълнителите си. По време на наземно изпитание на „Старлайнър“ през 2017 г., т.е. преди пет години, е настъпила трудова злополука, при която президентът на друга фирма-поддоставчик е претърпял тежка травма на крака, довела до неговата ампутация. Фирмата е завела съдебно дело срещу Боинг, но явно Боинг са успели да предложат такива компенсации, които да разрешат казуса тихомълком и без шум. 

Днес НАСА и Боинг ще представят окончателния технически доклад дали „Старлайнър“ е готов за полет. Очаква се тези репортажи да не повлияят на резултата и вероятно корабът ще бъде одобрен за своето изстрелване на 20-ти май. Въпреки всичко представителите на агенцията отново ще трябва да отговарят пред журналистите на трудни и унизителни въпроси. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/