ПАРТНЬОРИТЕ ОТ ПРОЕКТ АГОРА В СОФИЯ

1
237
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

След повече от година на ограничения за пътуване, сега проектът АГОРА набира скорост с партньорските срещи. Асоциация за развитие на София и Столична община бяха домакини в българската столица на втората партньорска среща на живо, среща на Управляващия комитет на проекта и международен семинар за изграждане на капацитет на 11 и 12 май, 2022. Партньорите от Кишинев, Молдова, Клуж-Напока, Румъния, Копривница, Хърватия, Крани, Словения, район Некар-АЛб, Германия, Прага, Чехия, Славонски брод, Хърватия, Саврас, Унгария, и Зеница, Босна и Херцеговина, се събраха лице в лице и онлайн.

Срещата на консорциума беше изпълнена с интензивна обмяна между партньорите, взаимно учене за разнообразните процеси на съвместно създаване, подходите на различните градове за разработване на Дневен ред за регенерация, техните пилотни проекти за регенерация и инициативи за активиране на гражданите. Това беше повече от среща – партньорите посетиха Топлоцентрала – пилотният проект на София, срещнаха се с екипа там и видяха реката, която трябва да бъде интегрирана в обживяното пространство.

В международния семинар за изграждане на капацитет се включиха и други български общини и представители на други проекти в сферата на културата и градската регенерация по програма ИНТЕРРЕГ Дунав. Участниците работиха заедно по темите на наръчника за изграждане на капацитет, които варират от финансови и бизнес модели до участие на заинтересованите страни, от справедливо пространствено планиране до устойчивост.

Проектът АГОРА се се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).