УСПЕХ: СпейсЕкс проведе първото от две планирани изстрелвания на Фалкън 9 за тази събота!

1
250
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

14 май 2022 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс продължава с безупречната си серия от орбитални полети, средно по един на седмица. Тази нощ в 01:07 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния беше проведено изстрелване на ракета „Фалкън 9“ с 53 спътника от интернет групировката „Старлинк“. Това бе 19-тото изстрелване на компанията за 2022-ра година. И не е всичко за този ден! Екипите на фирмата на Мъск във Флорида подготвят друга ракета „Фалкън 9“, отново със спътници „Старлинк“, която трябва да полети в 23:33 ч. българско време. Това ще е 20-тият орбитален полет на СпейсЕкс за календарната година. 

За тазнощното изстрелване бе използвана първа степен със сериен ноемер „B1063“, като това петата мисия за нея – далеч от рекордите, поставени от няколко други степени, летели и върнали се на Земята 12 пъти. Но кой знае, може „B1063“ да има същия късмет. Степента си свърши безупречно работата и след полета кацна безпроблемно върху плаващата платформа „Разбира се, че все още те обичам“. 

Това бе общо 112-тото завръщане на първа степен след орбитална мисия. За „Фалкън 9“ днешното изстрелване също така бе общо 152-ро след въвеждането на носителя в експлоатация през 2010 година. Днес тази ракета не просто използва изцяло американски технологии (включително двигатели), не просто е най-надеждната ракета в САЩ, но е и най-надеждната в цял свят. През февруари „Фалкън 9“ първоначално изравни, а после изпревари руската ракета „Союз-СТ“ по брой последователни успешни полети без нито един провал помежду им – в периода юли 1990 и май 1996 руснаците осъществиха 112 последователни безаварийни мисии със своя носител. Е, тази година Мъск задмина руския рекорд. 

„Фалкън 9“ няма провал по време на полет от 2015-та година насам (това бе едва 19-тата мисия за ракетата), когато тя не успя да изведе на път към МКС товарния кораб „Крю Драгън“. По-късно втора ракета бе загубена през 2016-та, заедно със спътника „Amos-6“, като това се случи по време на статично изпитание. Но от тогава до сега „Фалкън 9“ не е аварирала нито веднъж, като днес превозва не само товарни кораби и спътници, но и астронавти. 

След тазнощния старт СпейсЕкс разполага с повече от 2 500 спътника „Старлинк“ в орбита, като голяма част от тях са изведени наскоро – 12 от 19-те полета на фирмата за 2022-ра са по тази програма. Днес „Старлинк“ се използва не само за свързване на отдалечени местности с интернет, но буквално променя хода на войната в Украйна и помага на украинците да отблъснат руския агресор – макар че руските въоръжени сили унищожават украинската инфраструктура, украинската войска остава свързана с глобалната мрежа и отделните звена могат да се координират помежду си. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/