Изстреляният с ракета Ангара-1.2 руски спътник не работи

1
273
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : Roscosmos

14 май 2022 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. На 29-ти април новата лекотоварна орбитална ракета на Русия „Ангара-1.2“ изведе благополучно спътник в космоса, но няколко седмици по-късно става ясно, че космическият апарат не е работоспособен и скоро ще изгори в земната атмосфера. 

Както съобщава независимият руски журналист Анатолий Зак, сателитът бе въведен в първична орбита с параметри 279 на 294 километра и с наклон 96.5 градуса спрямо екватора. Орбиталните параметри са сходни с тези на предишните спътници „ЕМКА-1“ и „ЕМКА-2“, военни разузнавателни апарати, които бяха изстреляни през 2018 и 2021 година. 

Но към средата на май данните показват, че спътникът не е в състояние да маневрира и орбитата му се снижава – сега е с параметри 231 на 246 километра. Отсъстват каквито и да е сведения, че наземното ръководство се опитва да я повдигне, което е показател, че сателитът не е бил активиран успешно след неговото изстрелване. 

Така за пореден път се убеждаваме, че не е достатъчно да имаш традиции в ракетостроенето, нито да правиш хипер-ултра-мега-гига бързи ракети, ако няма какво да изстрелваш с тях. Имайки предвид, че 70% от компонентите в руските спътници са чуждестранни и вероятно вече са недостъпни за Русия вследствие на санкциите, отчитайки факта, че новият пилотиран кораб „Орел“ е все още на ниво макет, не забравяйки, че руският отрасъл бе изолиран от комерсиалния космически пазар поради войната в Украйна, за мен остава неясно какво изобщо ще извеждат в космоса новите ракети „Ангара“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/