УСПЕХ: Чисто нова ракета Фалкън 9 изведе в космоса 53 спътника Старлинк!

1
207
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното изстрелване. Photo credit : SpaceX

15 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. И второто планирано за тази събота изстрелване на СпейсЕкс премина успешно, като в орбита бяха въведени още 53 спътника „Старлинк“! Така в рамките на по-малко от 24 часа фирмата на Илон Мъск изпрати общо 106 спътника в космоса, но по времето на този втори старт, осъществен снощи в 23:40 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, дебютира чисто нова ракета „Фалкън 9“ с неизползвана досега първа степен – твърде необичайно за сателитната интернет програма на СпейсЕкс. 

Наистина, как се менят времената! Преди по-малко от две години чисто новите ракети се използваха за изстрелвания на астронавти и военни спътници, докато рециклираните степени служеха за вътрешните полети на СпейсЕкс – т.е. за „Старлинк“, както и фирмата да гони рекорди по възвръщаемост. Днес това вече не е така. Почти всички американски мисии, разчитащи на СпейсЕкс, както вътрешните за фирмата, така и тези на НАСА и на Департмента на отбраната на САЩ, използват ракети с рециклирани степени. Тук е показателно да напомня, че Мъск не ги нарича „рециклирани“, той използва понятието „flight-proven boosters“, т.е. доказани чрез полет. Или иначе казано, чисто новите степени все още не са влезли в експлоатация, неяснотите са по-големи, докато на вече летелите може да се вярва. 

През април ръководителят на научния отдел на НАСА Томас Зърбъкън призна, че вече мисли различно за възвръщаемите технологии. „Макар че винаги съм се вълнувал относно използването на вече летели степени на СпейсЕкс по принцип и също така за снижаването на разходите по изстрелванията, аз леко си промених мнението за тях. Сега предпочитам използваните степени пред новите за повечето научни приложения“, написа той в Туитър. 

По време на снощния полет степента, която има сериен номер „B1073“, си свърши перфектно работата, след което извърши меко кацане върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“. 

Това бе 20-тата орбитална мисия на СпейсЕкс през 2022-ра. През тези първи пет месеца от календарната година фирмата на Илон Мъск изпреварва и задминава не само всички останали частни космически компании в САЩ, но и всички останали държави. Засега китайците са провели 16 полета, руснаците – седем, а Иран и Индия имат по един.

СпейсЕкс предвижда още две изстрелвания през този месец – на нова партида спътници „Старлинк“ и на петата мисия за споделено извеждане на полезни товари „Транспортър-5“. 

Видеозапис от полета – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/