Американската компания Рокет Лаб и НАСА са в готовност за изстрелването на мисията Кепстоун до Луната

1
211
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Електрон“ на Рокет Лаб бива зареждана с гориво в рамките на т.нар. „мокро изпитание“, за да се потвърди нейната готовност за полет до Луната. Photo credit : Rocket Lab

17 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Питър Бек, основателят на частната компания Рокет Лаб, съобщи вчера в социалните мрежи, че ракетата „Електрон“ е преминала успешно през т.нар. „мокро изпитание“, което потвърждава нейната готовност за първия ѝ полет до Луната. Стартовият прозорец за изстрелването на носителя с модула „Фотон“ и мисията на НАСА „Кепстоун“ се открива на 31-ви май. 

„Кепстоун“ е построен за нуждите на американската космическа агенция от компанията Tyvak Nano-Satellite Systems. Мисията трябва да достигне до т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита около Луната, в каквато космически апарат досега никога не е навлизал. Изследователите предполагат, че тази орбита е гравитационно стабилна и позволява в нея да се изгради постоянна база. Именно там НАСА иска да построи станцията „Гейтуей“, от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхност в рамките на програмата „Артемис“. Но за да се потвърди концепцията, „Кепстоун“ е първата мисия, която ще разузнае характеристиките на орбитата.

След своето изстрелване посредством ракетата „Електрон“, модулът „Фотон“ на Рокет Лаб ще позиционира „Кепстоун“ на балистична лунна преходна траектория. Това е различен начин за достигане на Луната в сравнение с този на някогашните пилотирани експедиции на НАСА „Аполо“, които са били изпращани по т.нар. траектория на свободно връщане, като този подход изисква по-малко гориво. Новият метод позволява на малки ракети да извеждат космически апарати към естествения ни спътник. Със своята дължина от 18 метра, „Електрон“ е най-малката ракета, която ще се опита да достигне Луната.

Десет минути след старта „Фотон“ и „Кепстоун“ ще се разделят от ракетата-носител и поетапно ще започнат да повдигат апогея на орбитата, докато тя стане елиптична. На шестия ден от началото на полета двигателят „ХиперКюри“ на „Фотон“ ще се запали за последен път и „Кепстоун“ ще напусне околоземното пространство. Очаква се мисията да пътува четири месеца, преди да бъде позиционирана в своята нова окололунна орбита. Там тя ще работи поне шест месеца.

Това ще е първият полет на ракетата „Електрон“ отвъд околоземна орбита и първият, включващ модернизиран апарат „Фотон“ с мощен двигател „ХиперКюри“ (досега компанията разполага с два „Фотон“-а в околоземна орбита). „Кепстоун“ е първата от серия междупланетни мисии, които  ще бъдат реализирани от Рокет Лаб. Догодина фирмата на Питър Бек ще изстреля своята дебютна мисия до Венера, а през 2024 г. ще изпрати роботизирана експедиция и до Марс.

За повече информация: Рокет Лаб

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/