Роскосмос: МКС е в достатъчно добро състояние, че да се използва и след 2024 г.

1
230
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 май 2022 г. 08:05 ч. Изпълнителният директор на Роскосмос по пилотируемата програма Сергей Крикальов заяви за руските медии, че състоянието на Международната космическа станция е достатъчно добро, за да може да се използва и след 2024 година. Понастоящем се обсъжда именно този вариант за нейната експлоатация.

„Международната космическа станция бе създадена с гаранционен срок на работа 15 години“, съобщи Крикальов. „Този срок изтече през 2013 година. Сега станцията се експлоатира съобразно нейното състояние, нейният срок на работа неведнъж бе удължаван. През 2020 г. той бе удължен до 2024 година. Днес се обсъжда вариант за използването на станцията и след 2024 година. Състоянието на станцията го позволява – МКС има достатъчен запас по отношение на нейната безопасност“.

Според Крикальов не бива да ни притеснява непрекъснатото удължаване на срока на работата. „Станция „Мир“ имаше 5-годишна гаранция, а летя 15 години. Гаранцията на автомобилите, например, често пъти е 3 години, но те се движат по пътищата 20-30 години“, категоричен е Крикальов.

Относно възможната замяна на МКС, изпълнителният директор съобщи, че не е ясно как ще изглежда новата станция. Разглеждат се различни опции – едната включва създаването на изцяло нова станция а другата предвижда да се направи пристройка към МКС, след което тя да се отдели и да започне самостоятелна работа. Решението за строежа на новата орбитална станция ще се вземе като наближи 2024-та година. 

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA