УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър излетя на изпитателен полет към МКС!

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката – ракета-носител „Атлас 5“ излетя тази нощ от Комплекс №41 на космодрума Кейп Канаверал, за да изведе космическия кораб на Боинг „Старлайнър“ на път към МКС. Photo credit : NASA/Joel Kowsky

20 май 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:54 ч. българско време от Комплекс №41 на космическия център Кейп Канаверал в САЩ излетя ракетата-носител „Атлас 5“ с кораба на Боинг „Старлайнър“. Целта на роботизираната мисия е да потвърди готовността на „Старлайнър“ да превозва астронавти до Международната космическа станция. 

Подготовката за полета мина изключително гладко, като през последните часове преди старта времето бе благоприятно, а техниците не констатираха никакви сериозни проблеми с ракетата или с кораба. „Атлас 5“ летя в уникалната конфигурация „N22“ – без обтекател, на първата степен с един построен от Русия двигател „РД-180“ и прикрепени към нея два спомагателни американски двигателя „GEM-63“.

Най съществената разлика с останалите конфигурации на „Атлас 5“ е, че на втората степен „Центавър“ ракетата притежава не един, а два американски ракетни двигатели „RL10“. Относно горивото на използваните двигатели, „РД-180“ работи с керосин и течен кислород, „GEM“-овете са твърдогоривни, а „RL10“ са криогенни – работят с течен водород и кислород.

„Атлас 5“ си свърши работата успешно и „Старлайнър“ бе изведен в космоса по суборбитална траектория. Но истинското изпитание за кораба дойде по-късно. По време на предходния полет през 2019 г. той не успя да запали самостоятелно двигателите си за навлизане в орбита поради софтуерен бъг, който доведе до повреда на бордовия часовник. За да не се случи това отново, наземните специалисти нееднократно проверяваха системите. Слава Богу, нямаше повторение на тогавашния сценарий – „Старлайнър“ запали двигателите си и благополучно влезе в целевата си орбита. Сега той пътува към МКС!

Както се оказа по-късно, тази процедура не е преминала съвсем безпроблемно – две от 12-те малки двигателчета за ориентация на „Старлайнър“ са отказали преждевременно. Eдиният от тях се е изключил само секунда след запалването си, след което компютърът коректно е констатирал аномалията и е включил резервен двигател. Той работил в продължение на 24 секунди, след което също спрял преждевременно и тогава компютърът е въвел в действие трети резервен двигател. Този път всичко било нормално. НАСА и Боинг не очакват това да се отрази на скачването и не е нужно проблемът да бъде разрешаван, защото 10 работещи двигателчета са напълно достатъчни. Но със сигурност случаят ще доведе до нови търкания между Боинг и Аероджет Рокетдайн -фирмата-производител на тези двигатели. 

„Системата е проектирана да има защити и тя сработи точно както се очакваше от нея“, съобщи вицепрезидентът на Боинг Марк Напи, след което добави: „Космическият кораб е в отлично състояние. Днес бе наистина добър ден и ние имаме увереност в нашия кораб“.

Тук е важно да признаем, че Боинг бяха открити. Те не премълчаха за този проблем, както се бе случило през 2019 г., когато стана ясно, че е имало софтуерен бъг, застрашил кацането. Освен това живото излъчване бе на добро ниво, с подробна техническа информация. Независими експерти предупреждават, че не е коректно дребните проблеми да се преекспонират в медиите, защото те касаят всички, а не само Боинг.

„Повредите на двигателите се случват доста често“, съобщава астрофизикът Джонатан МакДауъл. „Такива имаше на совалките, а доколкото си спомням такива са засягали и „Драгън“. Ето защо има повече двигатели, отколкото реално са необходими“.

„Ако искаме да окуражим това ниво на откритост, не бива да се поддаваме на свръхреакция спрямо дребните проблеми“, категоричен е експертът. 

При всички положения днес ще е решаващ ден и ще стане ясно дали „Старлайнър“ може да се скачи с МКС. Очаква се всичките системи на кораба да бъдат проверени, след което той ще доближи станцията и ще се стикова към модула „Хармъни“ на амерканския сегмент през идната нощ в 02:00 ч. българско време. 

Ако стиковката е успешна, в събота в 19:00 ч. българско време астронавтите на МКС ще отворят шлюзовете и ще влязат в новия кораб, за да го инспектират. Там също така има около 180 килограма провизии за тях, които ще бъдат прехвърлени на станцията.

„Старлайнър“ ще остане скачен с МКС между 4 и 5 дни, след което ще поеме по обратния път към Земята. Важна разлика между този кораб и „Крю Драгън“, което представлява и предимство за него е, че той не се приводнява в океана, а каца на суша посредством омекотяващи въздушни възглавници. Спускането ще е в района на базата Уайт Сандс в Ню Мексико.

„Толкова съм горд с екипите на НАСА, Боинг и Юнайтед Лонч Алайънс, които работеха изключително усърдно, за да видят „Старлайнър“ на път към Международната космическа станция“, съобщи администраторът на НАСА Бил Нелсън. „През несгодите нашите екипи продължиха да иновират в полза на нашата нация и на цялото човечество. Очаквам с нетърпение успешния тест на „Старлайнър“ от-до, който по-нататък ще позволи и мисии с астронавти“. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/