Двама астронавти на НАСА и руски космонавт първи влязоха в новия американски кораб Старлайнър!

1
239
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: американските астронавти Чел Линдгрен и Робърт Хайнс, заедно с руският космонавт Денис Матвеев, инспектират новия космически кораб „Старлайнър“. Photo credit : NASA TV

21 май 2022 г. 20:10 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:00 ч. българско време шлюзовете между Международната космическа станция и новопристигналия космически кораб на Боинг „Старлайнър“ се отвориха за пръв път! Американските астронавти Чел Линдгрен и Робърт Хайнс, заедно с руският космонавт Денис Матвеев, се превърнаха в първите хора, качили се на „Старлайнър“, докато лети в космоса – поредният признак, че сътрудничеството между САЩ и Русия продължава, независимо от това какво се случва на Земята. 

„Днес имах щастието да съм един от първите, които посетиха новопристигналия „Старлайнър“. Тези, които проследиха предаването, можеха да ни видят със защитни очила и респиратор“, съобщи Матвеев в своя канал в Телеграм. „Лично аз имах проста задача – да взема проби от въздуха с пробовзимащия прибор АК-1М“. 

Целта бе да се провери дали въздухът на кораба е годен за дишане. 

Вътре в самия „Старлайнър“ членовете на екипажа ги чакаше приятна изненада – стана ясно коя е играчката-индикатор за безтегловност, любопитна подробност, която Боинг умишлено скриха до отварянето на шлюзовете с цел подсилване на ефекта на изненадата. Традицията в космическите кораби да се поставя малка играчка-талисман, която след достигането на орбита започва да се рее поради микрогравитацията, датира от ранната космическа програма на СССР. Впоследствие, след като американските астронавти започват да летят с руски кораби, те приемат тази традиция и днес в американските кораби редовно има талисмани. 

Оказа се, че талисманът на „Старлайнър“ е Джеб Керман – герой от компютърната игра Kerbal Space Program. Играта представлява реалистичен симулатор на космически полети и благодарение на него всеки може да проектира ракета или космически кораб, запознавайки се с базисните факти относно орбиталната механика. Симулаторът е изключително популярен сред инженерите на НАСА и работещите в частните космически компании и се радва на интерес от Илон Мъск (основателят на СпейсЕкс), Тори Бруно (президентът на Юнайтед Лонч Алайънс), Питър Бек (създателят на Рокет Лаб). Очевидно Kerbal Space Program е вдъхновявал и хората, проектирали „Старлайнър“. 

На кадъра: Рози, манекенът на Боинг, който събира данни по време на полета (на заден план), и Джеб Керман – индикаторът на безтегловност (на преден план). Photo credit : NASA TV

През следващите няколко дни жителите на МКС ще разтоварят полезния товар, доставен от новия космически кораб – 226 kg провизии, изпратени от НАСА, и още 336 кг инструментариум, качен от Боинг. „Старлайнър“ ще остане в комплекса на станцията до 25-ти май (сряда), когато ще се разкачи и ще се завърне на Земята. Напомням на читателите, че за разлика от пилотирания кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“, който се приводнява в океана, „Старлайнър“ е проектиран да каца върху суша посредством система от парашути и амортизиращи възглавници. Мястото на кацане е базата Уайт Сандс в Ню Мексико.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/