Как да намалим цената на хамалските услуги при преместване на дома?

1
220
Добави коментар

Как да намалим цената на хамалските услуги при преместване на дома?

Преместването на къщата е равно на половин пожар! На който не му се е  случвало да премества дома си, той не е чувал този израз. Няма как при преместване на квартира например да не загубите някоя и друга дреболия от имуществото си, а понякога и да загубите част от комфорта си.

Все пак ако наемете фирма за хамалски услуги може да намалите значително щетите. Хамалите могат да ви дадат много полезни съвети добити от практиката по преместване на стотици домове и различни имущества.

Ето защо ние от Хамали Престо изготвихме този ценен наръчник с полезни съвети, който ако прочетете внимателно ще ви спести време, пари, нерви и разочарования.

На първо място трябва да споменем, че има разлика в преместването в града и на дълги разстояния, които създават различни проблеми и препятствия. А ако се местите в друга държава е още по-сложно, времето за доставка на мебелите може да се увеличи на повече от месец.

След това вариантите за товарене на имущества са няколко.  Може да поканите ваши роднини и приятели, които да ви помогнат вместо хамали. Цената на този вариант може ви излезе колкото струва една почерпка на приятелите, плюс няколко счупени неща за ремонт и малко други последствия. Естествено няма да забравим и цената на транспорта, което ще се таксува отделно според обема на наетата товарна кола.

За целта може да използвате различните транспортни фирми, които предлагат превоз на различни цени. Допълнително ще трябва да купите опаковки и да демонтирате и монтирате големите и неудобни за изнасяне мебели сами. Губите време, нерви и труд.

Втория вариант е да проверите цените на хамалските услуги на различните фирми в града или там, където ще се местите и в двата случая буса трябва да се върне. Голяма част от фирмите притежават транспортен парк от който може да изберете подходящ бус за превоз дори до най-далечната точка на страната. Допълнителен плюс е, че ако искате и вие може да се возите в близост до вашия багаж, макар че това не е необходимо.

Повечето фирми предлагат цени на транспорт по 25-30 лева на час в градски условия, а извън градско на километър в двете посоки или крайна цена за курс . Ако все пак се нуждаете от помощ за демонтажа, опаковането и носене на мебелите може да наемете и хамали на цени около 20 лева на час за човек.

Съвети за подготовка на преместването, които спестяват пари

Преместването на дома е отличен момент за одит и освобождаване от излишните неща. В продължение на годините хората натрупват огромни количества дребни джунджурии, които заемат само място. Може да ги продадете, подарите или дори изхвърлите за да не ви пречат при преместването. За какво ви е например стария, пълен с акари матрак, който ще запълни много място в микробуса и да не може да натоварите редица други по-малки, но ценни неща?

При предварителната подготовка на преместването е много важно да намерите еднакви по размер кашони и да опаковате добре багажа. От една страна така по-лесно се подреждат в превозното средство, а от друга предпазват имуществото. Добре е теглото на кашоните да не надвишава 20 кг.  Преди да го напълните се препоръчва да залепите дъното с тиксо, както и да бележите какво има вътре.

За опаковане на дрехи е добре те да се транспортират със закачалките в полиетиленови  торбички (обем 120 л.). Не е необходимо да се запълни една торба плътно.

На пода на камиона е добре да се сложи картонена подложка. Този евтин материал, има всички качества да гарантира безопасността и да предпази стоките от увреждане: той е плътен, гъвкав и издръжлив.

Съвети за намаляване цената на хамалските услуги

Контролирайте разходите си при преместването, за целта е наложително да си поставите пределен бюджет за преместване. Това ще ви помогне да разпредели парите си правилно и по-важното – ще ви предупреди, кога трябва да спрете с харченето. По този начин, вие ще имате много по-добър контрол върху разходите.

Ако може да избирате времето на местене е добре от рано да се договорите с фирма за хамалски услуги. Така те ще ви предложат по-ниска цена. По правило в сътрешно обедните часове е по удобно и по-втино. Докато в късния следобед или вечер особено през ускенда е по-скъпо.

Направете спъсък на вещите с размерите на мебелите за оптимална цена.

Колкото по-точна информация може да предоставите на фирмата, толкова по-точна и оптимална цена ще получите. Логиката е следната, фирмите обикновено надценяват стойноста на преместването при оскъдна информация от страна на клиента. Когато фирмата не знае каква ще е работата и колко време ще отнеме ще ви даде по-висока цена, която би покрила евентуални услужнения в процеса на работа.За целта направете следния списък още преди да се обадите по телефона:

За кога ще искате да се пермествате. Дата, приблизителен час.От къде до къде ще се местите районите в София или за провинцията.Има ли удобно място за паркиране на товарната кола близо до входаИма ли асансьор на адресите при изнасяне и нанасяне. Какви и колко на брой мебели ще се изнасят – приблизителни или точни размери на мебелите.Ще се местят ли дребни вещи – багаж, чували, кашони, куфари, електроника битови уреди и колко на брой.Ще искате ли допълнителни услуги за: разглобяване, опаковане със стреч фолио и сглобяване на мебели, които завишават цената за преместване.

Не разчитайте 100% на безплатен оглед особено ако имате малко вещи за пренасяне. Повечето фирми ще искат да ви точна или бриблизителна цена още при запитване. Така ще си спестят транспортни разходи и време за оглед на място при евентуален отказ, ако цената не ви устройва. Ето защо горния спъсък е много важен за да получие не само добра оферта, но и максимално точна цена.

Има няколко добри начина да си оптимизирате цената, но който и каквото и да ви говори най-добре ще е да наемане на фирма за хамалски услуги, особено ако не можете да рзчитате на приятели. Ще ви излезе по-скъпо ако наемате хамали и транспорт по отделно и по-евтино в комбинация.

Другия важен момент е предварително да оцените мебелите си и да продадете или изхвърлите тези, които биха оскъпили пренасянето в новото жилище.

Особено, ако сте наели хамали и транспорт с цена на час, ако всичко е предварително, добре опаковано ще ви излезе още по-евтино, защото ще спестите от времето за престоя на хамалите и буса. Те няма да губят време, като се мотаят насам натам, а просто ще взимат и пренасят кутиите, багажа и мебелите.

Може да използвате за опаковане всички налични стари вещи, които са 100 % безплатни.  Кошници, кофи, куфари, чекмеджета, чанти, одеяла, чаршафи, кърпи и други части от облекло подходящи за опаковане, омекотяване и за подложки. Също така, може да използвате вестници, като уплътняващ материал за чупещите се чаши и чинии. Бъдете креативни, огледайте се за употребявани кашони около контейнерите на голените магазини и молове. Често след зареждане със стока ги изхвърлят и са почти като нови.

Купете си здрави чували от железарията и сложете в тях дрехи, завивки, обувки и ползвайте кашони само за чупливите неща. Чувалите са 5-6 пъти по евтини от кашоните и често събират повече.

Когато разполагате с по-малък бюджет, с помощта на семейство и приятели може да преместите по-дребните нещата, така че да оставите по-едрите мебели за хамалите. Това е един от най-добрите начини за намаляване цената за преместване.

В крайна сметка трябва да проявите много творчество и организационни умения, а най-доброто решение е просто да се възползвате от  наемането на фирма за хамалски услуги, която със сигурност ще ви спести пари, нерви и време.