Синдром стара мома

10
Добави коментар
drenska
drenska

Стара мома не означава просто неомъжена възрастна жена. Стара мома е синдром, от който страдат много съвременни жени – млади или възрастни, омъжени или не, самотни или заобиколени от хора, старите моми са навсякъде.

Нека го кажем по-просто – стара мома е манталитет, начин на поведение и мислене, който, за съжаление, не е характерен само за неомъжените жени на средна възраст. Вярно е, че при тях „симптомите“ са по-силно и по-често изразени, но за съжаление са характерни за по-широка група хора. Кои са характеристиките на старата мома?         Старата мома е доста често в лошо настроение. Тя се „муси“ и сърди на всичко, което я заобикаля. Вечно недоволства. Винаги има виновен за проблемите й и често си има набелязана „жертва“, срещу която злослови. Една от най-типичните й характеристики е непрестанното критикуване на околните. Тя е особено критична към заобикалящите я жени. Една не заслужава приятеля си, друга не се справя в работата си, трета се облича ужасно, на четвъртата се чуди какво толкова й харесват мъжете.

Старата мома е непрестанно възмутена от заобикалящия я свят. Той просто не е толкова съвършен, колкото самата нея. В същото време тя е тази, която не носи на никаква критика и може да реагира бурно дори и на най-малката забележка.             Къде са мъжете в живота на старата мома? Те почти винаги липсват. И не защото тя е толкова грозна или незабележима, а защото тя ги отблъсква с поведението си. Няма мъж, който я заслужава! Всеки, който пожелае да е с нея, се оказва „глупав“, „недостойна партия“, „с корем“ и т.н. И колкото повече старата мома остарява, толкова повече вдига критериите си и принцът на белия кон се оказва безвъзвратно изпуснат. Но на нея това никак не й пречи. Тя гордо заявява, че не иска да си губи времето с някакви си „загубеняци“.

Старата мома не винаги е закръглена жена с ролки на главата и посредствена работа. Напротив – съвременната стара мома често е привлекателна и успяла в професията си. При всички случаи обаче тя е недоволна от живота си и това толкова много й личи!

Самотата често се оказва факторът, който отключва най-низките ни страсти. Самотата може да съществува дори и в дългогодишната връзка. Самотата е това, което бавно и сигурно разяжда живота и емоционалната стабилност на недоволната жена. Тя често живее чрез живота и емоциите на околните, но вместо да им помага, става досадна и дори враждебна. Опитите й да критикува всичко и всички всъщност прикрива собственото й недоволство.

Щастливите хора остават околните да си живеят живота и ги приемат такива, каквито са. Старата мома определено не попада в тази група. Затова тя критикува безпощадно и недоволства непрестанно.Старите моми са двойно по-“вредни“ за самите себе си. Емоциите им дразнят околните, но разяждат много повече собствените им души. Няма по-прекрасно чувство за една жена да се събуди задоволена и влюбена до любимия мъж. Подобно начало на деня те зарежда с положителна енергия и необясними за околните усмивки. Старата мома не усеща тази радост и съвсем логично се чувства неудовлетворена и незадоволена. Емоционално и физически.

Познахте себе си в този образ? Не се сърдете на мен, аз просто анализирам. Ваша е задачата да признаете собствените си недостатъци и да се промените. Старата мома не е константна величина. Всяка една от нас може да бъде такава в определен етап от живота си. Колкото по-бързо не се хареса в този образ и се усмихне на света, толкова по-бързо ще се почувства емоционално уравновесена и удовлетворена от себе. И точно в това състояние се среща желания мъж. Подчертавам – желания, не перфектния! Перфектния го търсят старите моми.

2.11.2009/Деси Великова