НАСА и Боинг се готвят за завръщането на космическия кораб Старлайнър

1
201
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Старлайнър“ доближава Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV

24 май 2022 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА и частната компания Боинг се подготвят за завръщането на космическия кораб „Старлайнър“. Това е последният етап на критичния полет, посредством който се потвърждава готовността на „Старлайнър“ да превозва астронавти от Земята до МКС и обратно. 

Разкачването на космическия кораб от модула „Хармъни“ на американския сегмент на станцията е насрочено за сряда, 25-ти май, в 21:36 ч. българско време. След няколко часа, в четвъртък, на 26-ти май, в 01:49 ч. българско време, „Старлайнър“ трябва да се приземи в района на базата Уайт Сандс, Ню Мексико. 

Резервна възможност за кацане ще има и на 27-ми май в случай че метеорологичните условия се окажат неблагоприятни.

Напомням на читателите, че това е вторият безпилотен космически полет на „Старлайнър“. По време на първия през декември 2019 г. корабът не успя да се скачи с МКС заради софтуерни бъгове, но въпреки това завръщането му на Земята бе безпроблемно. Поради това нито НАСА, нито Боинг очакват сериозни изненади при кацането. 

След приключването на полета НАСА и Боинг ще разгледат събраните данни и ако не бъдат установени някакви сериозни пречки, дебютното изстрелване на „Старлайнър“ с астронавти на борда може да е факт още в края на 2022-ра или по-вероятно в началото на 2023-та година. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/