Новата орбитална станция на Русия ще работи основно в роботизиран режим

1
267
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: руската орбитална станция „РОСС“. Image credit : Roscosmos

28 май 2022 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Постоянното присъствие на руснаци в космоса ще приключи с края на експлоатацията на Международната космическа станция. Това стана ясно след съвместно заседание на космическия съвет на Руската академия на науките (РАН) и научно-техническия съвет на Роскосмос, което бе проведено на 26-ти май. На заседанието беше решено, че следващата космическа станция на Русия ще работи основно в роботизиран режим и ще бъде посещавана от космонавти само спорадично. 

„РОСС“ ще има за задача да наблюдава цялата Земя и поради това ще бъде позиционирана в околоземна орбита с наклон спрямо екватора 97 градуса. 

Авторите на канала в Телеграм „Юра, прости“ подчертават, че при такава орбита космонавтите ще са изложени на влиянието на радиационните пояси и няма да бъдат защитени от магнитното поле на Земята.

Също така космическите ракети и кораби „Союз“ няма да са в състояние да летят до „РОСС“ – ще има нужда от по-мощната ракета „Ангара“ и новия кораб „Орел“. 

„Това е, което решиха те. Станцията ще бъде модерна, автоматична и участието на екипажа ще е минимално – ограничено до доставката и монтирането на полезния товар, изпитанията на перспективните космически комплекси, ремонтите и подмяната на блоковете на космическите апарати“, пишат създателите на „Юра, прости“. „През останалото време, очевидно, станцията ще бъде обслужвана от робота „Фьодор“. А космонавтите ще летят към „НовоРОСС“ подобно на ликвидаторите в Чернобил – ще отремонтират и ще се връщат назад. Още веднъж, бавно и ясно, ще преведа всичко това на разбираем език – НА НОВАТА СУВЕРЕННА РУСКА ОРБИТАЛНА СТАНЦИЯ „РОСС“ ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАТЕНО ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА РУСНАЦИ В КОСМОСА, което продължава от 80-те години до днес. Ако тази програма бъде реализирана, руските космонавти ще работят на вахтена служба. Китайците ще имат постоянно присъствие на тяхната станция „Тянхъ“. Американците ще имат постоянно присъствие на частната станция „Аксиом“. А Руската федерация…“

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/