Приказките разкриват характера ни

600
Добави коментар
spirittours.eu
spirittours.eu

Коя е любимата ви приказка. А знаете ли защо?

Всеки един от нас носи детето в себе си, което се проявява в различен момент от нашия живот. В обществото е прието да се четат приказки на децата, при това най-често преди лягане. Замисляли ли сте се защо това е така? Отдавна е доказано, че приказката има много по–силно влияние върху психиката, по-конкретно на подсъзнанието, за което дори не подозираме. Този факт утвърждава Карл Юнг в своята Аналитична психология. Той разработва терапевтичен метод, който назовава Приказкотерапия. Чрез нея се откриват 16 архиетипа, които живеят във всеки един човек и се проявяват в различни ситуации. Коя е любимата ви приказка от детството и защо? Ако се замислите ще откриете, че характеристиките, които притежава даден герой от вашата приказка се синхронизира с вашите. Има определени приказни герои, които повтаряме в живота си. Конкретно ползата от приказките за децата е, че те им помагат да се преборят със своите страхове, да превърнат слабите си черти в силни и да изградят характер.

Приказкотерапията е вид самолечение, която ни помага да изразим себе си и своята индивидуалност. Тя ни помага да се свържем със своето подсъзнание, защото то работи и разбира единствено символите. Ролята на приказката е да осъществи връзка между съзнанието и подсъзнанието. За щастие можем да научим съзнанието също да борави със символно значение и така да анализираме нашите черти и емоции, за да открием проблема, залегнал вътре в нас. Сега вече знаем, че приказките не са само за децата, но и за нас – възрастните. Всеки един от нас е главният герой на своята приказка и какъв ще бъде краят й, решаваме само ние! Съвет: Когато изпитате силна негативна емоция в дадена ситуация, спомнете си за приказка, най-близка ви до този момент, синхронизирайте се с героя, с който се откривате и мислено завършете ситуацията в приказката, както бихте желали да приключи.

Методът е взет от курс „Опознай себе си” – курс по емоционална интелигентност към холистичен център „ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО“ – гр. Бургас.

Автор: Симоника Денева