Боб с пушени ребърца на фурна

14
Добави коментар
herabg
herabg

Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия. Тънкостта на вкусния боб идва от варенето, ако варите боба в обикновена тенджера е нужно то да става на бавен огън. В противен случай белтъчните в боба се втвърдяват от рязката температура и бобът става като „камъчета“.

В тази рецепта аз използвам тенджера под налягане – изключително практична за неща, които искат дълго варене (в случая поне 2-3 часа). Честно казано боба вътре става прекрасен – дори само заради него си заслужава да се сдобиеш с нея. В сезона на червения пипер, винаги си замразявам торбичка с нарязан на кубчета пипер именно заради боба, добавени заедно с няколко пушени ребра лично за мен се превръщат в разковничето за вкусен боб.

400 гр зрял фасул
1 морков
1 червен пипер
1 глава лук
2 с.л доматено пюре
500 гр пушени ребра

сухи: джоджен, целина, девисил
1-2 с.л червен пипер
1 люто чушле
1 ч.л захар
3-4 с.л брашно
сол

Бобът почистваме и накисваме за 2-3 часа (реално в тенджерата под налягване става и без много киснене, но ако ще варите в обикновена тенджера накиснете боба поне за 12 часа).

В тенджерата под налягане, слагаме малко олио и запържваме съвсем за кратко нарязания на ситно лук. Добавяме боба и веднага заливаме с вода. Прибавят се нарязани на кубчета морков и червен пипер, 1 ч.л захар, сухите подправки без червения пипер. Затваряме тенджерата и варим. След като „зашъшка“ намаляваме „огъня“(ако тенджерата е с клапа я затваряме) и варим около 60 минути. След като парата се изпари отваряме тенджерата.

Правим запръжка, като в загрятото олио добавяме брашното, бъркаме докато придобие съвсем лек златист цвят, добавяме червения пипер, разбъркваме 3-4 пъти и добавяме постепенно с черпак от чорбата на сварения боб. (Важно е червения пипер да не се пържи много, защото боба ще започне да горчи). Бъркаме до еднородна консистенция като добавяме още от горещата чорба. Запръжката добавяме към тенджерата с боб – разбъркваме добре, добавяме сол, доматеното пюре, (люта чушка) и варим около 10 минути.

Изсипваме боба в тава или глинен съд, добавяме нарязаните пушени ребра (запържени за 5 минути предварително) и печем във фурна докато остане на мазнина.

(Можете да ползвате и сурово месо, като за целта ще трябва да го изпържите до готовност предварително.)