Торта Парфе с плодове | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

13
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Торта Парфе с плодове
От: Петя Христова

Повод:

 

Прочетено: 4422
Оценка: 3.00
Препоръчано: 1

За блата:
1 бр. яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
5-6 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За крема:
400 г мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. вода
1 ванилия или 2-3 капки лимонова есенция
2 с.л. желатин (2 пакетчета)
За украса:
1 компот от праскови, кайсии или други
1 с.л. желатин (1 пакетче)
1 ванилия
плодове по избор – киви, портокали, банани или други

 

Приготвяне на блата: Яйцето, захарта и ванилията се разбиват. Прибавя се киселото мляко и олиото и се разбърква отново. Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера. Разбърква се и сместа се изсипва в тортена форма, предварително намаслена и покрита с хартия за печене. Пече се на 200 градуса. Щом е готов и бъзе изваден от фурната, хартията се отлепва и той се обръща във форма.Приготвяне на крема: Киселото мляко, пудрата захар и ванилията се разбиват. Желатинът се накисва във водата да набъбне и се разтопява на водна баня. Охлажда се и с непрекъснато бъркане се прибавя към киселото мляко.
Сурови плодове по избор или изцедените плодове от компота се нареждат отстрани по стените на формата, в която е поставен блатът. Блатът се сиропира с част от сока от компота, залива се с киселото мляко и се слага в хладилник да се стегне. След като се стегне кремът, върху него се нареждат плодове по избор – нарязани банани, портокали, нар, киви или отново плодове от компот.
Към останалата част от сока на компота се добавя ванилията и малко вода, за да се получи общо около 500 мл, добавя се желатинът и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня. След като се охлади се излива върху наредените плодове и се оставя отново в хладилник да се стегне.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ