Коледни картички в Интернет – как да се ориентираме в изобилието

84
Добави коментар
nicky
nicky

Електронна коледна картичка от streetsanta.сom

Покрай финансовата криза сайтовете за коледни и новогодишни картички влязоха в жестока конкуренция. Месец преди Коледа галериите се обновяват и изникват все по-сложни, оригинални и красиви интерактивни картички.

За улеснение на читателя e-vestnik е събрал на едно място по-интересните български и чужди сайтове за картички (виж линковете по-долу). Освен с традиционни сюжети като „християнски“, „семейни“, „детски“ и др., няколко сайта упорито се надпреварват и в жанра „забавни“, като залитат и към категория „просташки и шокиращи“ (линковете най-долу в текста).

Виж тук нови линкове за коледни картички 2010 г.

Модерните сайтове за интерактивни картички в мрежата са толкова много, че цял ден не стига да бъдат прегледани най-популярните сред тях. За жалост повечето са на английски, българските са по-скромни. Изборът е огромен и затова – труден. Но има удобства – предпочетената картичка може да се изпрати едновременно на много хора.

На обявата на дървото пише: “Изгубено джудже”. Картичка от mightyflicks.сom

Много сайтове предлагат и услугата “направи си сам”. Човек може да постави своя снимка, да нарисува нещо, да си изработи собствена анимация или да аранжира картичката с различни готови обекти – Снежанки, джуджета, елхички и пр.

Всички картички може да се дооформят по вкуса на подателя. Има опции да се избере фон, да се напише пожелание, да се избере музиката, да се добави собствена снимка, кратко видео и др. Повечето сайтове са на английски, но вече има доста и на български.

Българските сайтове с картички
Най-често картичките са статични, с по-стар дизайн и без музика. Изключение правят bgflash.com (но повечето картичките в него са взети едно към едно от западни сайтове) и www.makeyour.net, чиито автори са се постарали да направят оригинални български флаш анимации, макар да не са озвучени.

Традиционна картичка от kolednikartichki.сom

bgflash.com – Събрани на едно място стотици анимирани коледни и новогодишни картички със звук. Повечето не са оригинални български, а са от различни западни сайтове за коледни картички, но може да се изпратят с български текст на кирилица (вдясно на всяка картичка има бутон „изпрати картичката”).

www.makeyour.net – Забавни, добре анимирани коледни картички на български, повечето без звук, но с текст. Недостатък – трябва да се внимава, защото някои от картичките не са обновявани и поздравяват за „Новата 2008 година”.

Секс-картичка от bulcards.сom

koleda.usmivka.com – Анимирани български коледни картички, но не особено оригинални и раздвижени. Няма музика, а пише, че са озвучени.

kartichki.abv.bg – Голям избор от статични коледни картички. Предимство на сайта – потребителят може сам да си изработи картичка като използва различни картинки. Те може да се намаляват, уголемяват, разместват и др. Опцията е достъпна тук.

pozdravi.net – Статични картички без звук, но с готов поздравителен текст на български – различни пожелания за Коледа и Нова година. Някои от посланията са забавни, но големият недостатък е, че в част от поздравленията има правописни грешки. Друг проблем е, че картичките не може да се изпращат директно от сайта, а снимката трябва да се даунлоудне и да се изпрати като прикачен файл.

Традиционна картичка от bulcards.сom

funbg.net – Статични картички, анимирани с по една снежинка, която прехвърча по екрана. Пише, че имат музика и изпращачът може да си избере, но всъщност няма. Предимства – може да се избере цвят на шрифта, дебелина и др. на поздравителния текст.

На bulcards.com човек може да си направи картичка от собствена снимка. На същия сайт има и много готови статични картички. Към тях може да се добавят анимации – обекти, които изпращачът сам си е изработил. Може да се променя и фонът на готовите картички, но само, ако потребителят работи с Internet Explorer. За компютри с друг браузър опцията не е достъпна.

От pozdravi.net

pojelaniq.eu – Текстове за картички – различни пожелания в стихотворна форма за Коледа, Нова година и др.

Други български сайтове с голям избор от статични коледни картички, тип снимка:

yoocards.com

kolednikartichki.com

cards.all.bg

kartichki.igri.bg

Безплатни сайтове за картички на английски – с анимация и др.

Вече 5 години един от най-посещаваните сайтове за коледни картички в глобалната мрежа е elfyourself.com. Той дава възможност да сложиш свой портрет, също ина приятели, върху танцуващи на коледна музика и снежен пейзаж елфи.

От cardsdirect.сom

hdgreetings.com – Артистични интерактивни коледни картички, в които подателят може да вмъкне своя снимка като част от сюжета. Поздравителният текст се вижда от получателя като финални надписи на коледното клипче. Забележка: Картичките се изпращат след безплатна регистрация.

care2.com – Забавни коледни картички под формата на анимирани клипчета. Някои са с християнска тематика и ефектни коледни песни като съпровод. Недостатъкът е, че картичките не са тематично подредени, а в една галерия се намират хумористични, традиционни, християнски, така че потребителят трябва да разгледа всички, докато си избере.

Рокерска картичка от bikersillustrated.сom

icq.com – В галерията има само 6 интерактивни коледни картички, но са много весели и добре анимирани.

riversongs.com – Красиви анимирани коледни картички, разделени по категории. Появяват се на целия екран на компютъра. Клипчетата вървят на фона на коледни мелодии.

netfuncards.com – В галерията има както много забавни, оригинални и приятно анимирани коледни картички, така и доста груби и шокиращи с черното си чувство за хумор клипчета. Забележка: Картичките се изпращат безплатно, но е необходима регистрация.

millan.net – Галерия с избрани анимирани коледни картички от различни автори и сайтове.

От bulcards.сom

greet2k.com – Анимирани традиционни коледни картички с послания.

123greetings.com – Картичките са разделени в категории – семейни, любовни, за приятели, религиозни, бизнес и др. Някои са под формата на кратки анимационни филмчета, други са статични.

free-christmas-cards-online.com – Сайтът предлага над 200 варианта за коледни картички. Разделени са по категории – забавни, смешни, викториански, християнски, патриотични, с животни и др.

От streetsanta.сom

all-yours.net – Анимирани коледни картички с християнска символика, детски сюжети и др.

funny-ecards.com – Кратки, забавни анимирани картички за Коледа. Забележка: Някои сюжети граничат с простотията.

Избрани флашове и анимации

Креативни чуждестранни коледни картички

Картичка-пародия с еврейски Дядо Коледа (който се казва „Шманта Клаус“).

Рокерска картичка от bikersillustrated.сom

Дядо Коледа свири на пиано, а около него елените му припяват. Всеки елен се включва в хора след кликване с мишката върху него.

Дядо Коледа като безмилостен главнокомандващ на гигантска армия от джуджета. Всяка година покрай Коледа той мобилизира армията си и завладява детските съзнания в световен мащаб с хипнотизиращи играчки и т.н.

Дядо Коледа и елени изпълняват акапелно песен на Грийн дей.

Просташки и шокиращи коледни картички от чуждестранни сайтове

Баба пребива от бой Дядо Коледа и елените, защото ги мисли за бандити.

Дядо Коледа и джуджетата настигат с шейната си някакъв самолет и си показват задните части на пътничка, която чете книга.

Елха, на която за украса, вместо коледни топки са окачени малки задници. При кликване с мишката, издават звуци.

Дете-идиотче пленява Дядо Коледа и го превръща в своя жива играчка.