А ти чули за новината ? :: 10 неща, които никога не трябва да казвате на колегите си

53
Добави коментар
biju19
biju19

07.11.2009 14:12 –
10 неща, които никога не трябва да казвате на колегите си

Прекарвате с колегите си повече време, отколкото с роднините си – странно, но е факт. Дори и да нямате навика да споделяте с тях, то просто се случва – след като сте по цел яден заедно, информацията се изплъзва без да искате. Малко по малко, ден след ден, колегите вече знаят за вас повече от някои ваши приятели.

Дръжте границата

Между колегиалните отношения и приятелството има граница, която трябва да пазите, съветват експерти от MSN Careers.

Всяка дума, която кажете, един ден може да бъде използвана срещу вас. Ето 10 неща, за какво в никакъв случай не трябва да говорите:

1. Информация за заплатата ви

Не казвайте на никого колко пари получавате и още по-важно – никога не питайте другите колко пари получават те – това показва, че се чувствате несигурни и се притеснявате от конкуренцията.

2. Заболявания

Поради две причини – едната е, че можете да отегчите хората с вашето хленчене и болежки, а другата е, че ако непрекъснато се оплаквате от нещо, вашият работодател ще започне да гледа на вас като на ненадежден служител.

3. Клюки

Никой не обича „клюкарят“ във фирмата.

4. Не се оплаквайте от работата си

Със сигурност, това че се оплаквате ще стигне до ушите на началството. Ако имате забележки относно някои практики в компанията, кажете ги официално. Освен това, онези които вечно мрънкат са тези, които в крайна сметка, никой не кани на обяд.

5. Не се фукайте с финансови възможности

Това е правило не само за работното място, а за живота като цяло – не се хвалете с парите и начина си на живот. Невъзпитано е, а и „куче, което лае не хапе“ – повечето хора, които парадират с парите си, преувеличават.

6. Подробности от личния живот

Тази информация може и със сигурност ще бъде използвана срещу вас.

7. Политика и религия

По тези два фактора най-лесно се лепват етикети, а едва ли искате да бъде вкаран в стереотипен образ.

8. Внимавайте в блоговете и социалните мрежи

Вече станахме свидетели на няколко уволнения по света заради Twitter и Facebook. Не пишете в интернет нищо за себе си или за работата си, което не бихте казали не шефа си в очите.

9. Пиянски нощи

Ако създадете впечатление на човек, който пие до късно и едва става сутрин за работа, никой няма да прояви разбиране, когато не успеете да спазите някой краен срок или закъснеете за работа. Всички ще си казват „Пак е пиянствал до ранни зори, а ние гоним срокове“.

10. Критики към колеги

Освен ако вие не сте шефа или не сте лично засегнати, не можете да си позволите да давате оценка на работата на останалите. Ако наистина сте лично засегнати, говорете с човека на четири очи или искайте среща с мениджъра по въпроса. Всичко останало се отнася в графата „Бъркате си носа в чужда работа“.