Германия отбеляза 20 години от падането на Берлинската стена

12
Добави коментар
scrappydoo
scrappydoo

Германия отбеляза 20 години от падането на Берлинската стена
10 Ноември 2009 / 00:06  |  Автор: MSDSVitosha  | 

 | Категория:

История

,
Политика

,
Новини

,
Любопитно

,
Други

,
Медии

Берлин отбеляза с бляскави тържества 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, което сложи край на студената война и предизвести обединението на Германия и на Европа. Около 100 000 души присъстваха на тържествената церемония край символа на града – Бранденбургската врата. В тържествата се включиха и лидери от 27-те страни членки на Европейския съюз и от основните съюзнически сили през Втората световна война. 

Хиляда парчета домино от стиропор, издигнати в центъра на германската столица на мястото на Берлинската стена, рухнаха под натиска на полския активист за демократични реформи и бивш президент Лех Валенса, предаде ДПА. Валенса бутна първото парче от доминото, високо 2,5 метра. Изрисуваните от художници и ученици от цял свят стиропорени плочки бяха разположени по протежението на съборената стена в центъра на Берлин от Потсдамер плац, през Бранденбургската врата, до Райхстага на север. Рухването на доминото беше кулминацията на продължилите цял ден празненства, преминали под патронажа на германския канцлер Ангела Меркел.

Лидерите на Великобритания и Франция Гордън Браун и Никола Саркози поздравиха европейците с 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена и призоваха за развиването на единна Европа. На празненството в чест на годишнината пред Бранденбургската врата Никола Саркози нарече 9 ноември 1989 г. „деня, в който берлинчани промениха света“. Стената, която всички считаха за неразрушима, беше разрушена, и благодарение на това страните от Източна Европа поеха по пътя на свободата, събаряйки тиранията. Падането на Берлинската стена днес е призив да се борим срещу потисничеството и гнета, да разрушаваме стените, които все още разделят света. Европейците са единни в сърцата си, каза Саркози, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Британският премиер също заяви, че берлинчани преди 20 години са променили света. Сега Европа е единна, стената беше разрушена не по воля на лидерите, не по диктат отгоре, не с военна сила, а с непобедимия дух на берлинчани, каза Браун и призова за обединени усилия в борбата с проблемите на днешния ден – разпространяването на ядреното оръжие, бедността, климатичните промени. Нека заедно напишем нова глава в историята на човечеството, глава на свободата, просперитета и мира, призова британският премиер.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че днешният ден е паметна историческа дата не само за европейците, но и за целия свят. Германците се вдигнаха на бунт, за да осъществят правото си на свобода, и сега ние виждаме, как те промениха картата на Европа, сега благодарение на тях имаме мирна и благополучна Европа. Падането на Берлинската стена е призив за действие, тъй като в света има още милиони хора, които са разединени и не могат сами да определят съдбата си. Трябва да се борим за свободата, така че всички хора да могат да живеят свободни от тирания, заяви държавният секретар.

Канцлерът Ангела Меркел призна, че лично за нея денят 9 ноември 1989 г. е станал един от най-щастливите моменти в живота й. Тази дата ще остане завинаги в историята не само като празник, но и като предупреждение, заяви тя. Свободата трябва да се завоюва, трябва постоянно да се защитава, това е най-високата ценност, без която няма демокрация, няма толерантност, няма единна Европа, подчерта тя. Тя с благодарност спомена реформите на президента на Съветския съюз Михаил Горбачов, благодари на САЩ, Франция и Великобритания, които през Студената война се бореха за всеобщите ценности. Меркел е уверена, че и сега страните трябва да се обединяват, за да защитават мира, околната среда, да повишават благосъстоянието на хората и да се борят за правата на човека.

С падането на Берлинската стена започна борбата с тиранията, каза американският президент Барак Обама във видеопослание, излъчено на церемонията. Хората сбъднаха мечтата си, преодолявайки Желязната завеса. Американците бяха на страната на хората и от двете страни на Желязната завеса, подчерта той. Той призова 9 ноември 1989 г. да не се забравя никога. Ние трябва да укрепваме връзките от през Атлантика и заедно да се борим с тиранията, където и да се намира тя. Европа и Америка трябва заедно да се борят с тиранията по целия свят. Смятаме, че сме длъжни да се борим за това всички хора да бъдат равни и свободни, каза Обама, цитиран от БТА.

 

Мирният път към германското единство би бил невъзможен без откритата към мира позиция, която преди 20 години зае Русия, заяви президентът Дмитрий Медведев на тържествата в чест на падането на Берлинската стена.

„Заедно създадохме прецедент в най-новата история за решаването на глобалните международни проблеми на основата на взаимното разбиране и сътрудничество“, каза президентът на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Нито СССР, нито ГДР вече ги има на картата, но останаха милиони хора, които живееха и израснаха в тях, които честно се трудиха, възпитаваха деца и внуци. И ние високо ценим това, че 20-те години, изминали от падането на Берлинската стена, станаха за Германия и Русия период на установяване на нови равноправни и уважителни отношения на искрено доверие и истинско партньорство. Нашите народи имаха достатъчно мъжество и мъдрост да стигнат до историческо помирение след страшната трагедия на Втората световна война. Днес, когато заедно утвърждаваме нормите на открито честно международно сътрудничество, преодолявайки трудностите на текущото време, за нас е особено понятно колко значими за гражданите на обединена Германия събития се случиха преди 20 години. Именно чрез техните надежди и стремежи беше разрушена Берлинската стена, стената, насаждала вражда и противобороство. Тя бе не само стена между две части на един народ, но както сега е отчетливо ясно, стена между народите в Европа изобщо. Нейното падане беше предопределено, подготвено от преобразованията, които набираха сила в Съветския съюз и другите страни от бившия съветски блок, заяви руският президент, отбелязвайки решаващата роля на Съветския съюз в разгрома на нацизма и 44 години след това в процеса на мирно обединение на Германия.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=430802

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!