Щампован бетон, декоративен бетон – Салмеро ООД

19
Добави коментар
salmero
salmero

© 2007-2014 Салмеро ООД

Никаква част от този сайт не може да бъде репродуцирана без изричното писмено съгласие на Салмеро ООД

САЛМЕРО ООД е специализирана в производство, търговия, внос и износ на химически продукти за строителната индустрия, въвеждане на авангардни строителни материали и технологии.

Щампован бетон е термин, с който се свързват всички видове настилки и облицовки, които се изпълняват чрез отпечатване на щампа, шаблон или текстурен валяк върху оцветен пластичен бетон. С тази техника доказаният във времето универсален строителен материал – бетонът, възпроизвежда вида на натурални строителни материали – естествен камък, скали, плочи, дърво и др.  Щампованият бетон е предложен през 50-те години на миналия век в САЩ. Технологията започва да се развива през 70-те години на миналия век. С разработването на повече модели и техники за изпълнение набира все по-голяма популярност и се превръща в предпочитана техника за изпълнение на  настилки и облицовки.

Чрез технологията на щампования бетон стандартният бетон се превръща в уникално декоративно изделие. Богатата гама от оцветители за бетон, комбинирани с разнообразните техники за патиниране дават безкрайно и уникално цветово разнообразие. В съчетание с нарастващият асортимент от щампи и техники това дава възможност за бързо и успешно възпроизвеждане на скъпо струващи (понякога трудно достъпни и сложни за полагане) класически строителни материали – павета, различни видове плочи,  скали, каменни и тухлени зидарии и някои видове мозайки. Като основен компонент се използува бетона, който е най-употребяваният и лесно достъпен строителен материал.

Използват се местни, достъпни и евтини суровини, а така също и възможностите за механизация и автоматизация при приготвянето, транспортирането и полагането на щампования  и декоративен бетон. Налице са също така и разнообразни възможности за изготвяне на изделия с оптимална форма от гледна точка на строителната механика и архитектура. Бетоните са дълготрайни, характеристиките им могат да се изменят в широки граници според необходимостта и изискванията. Освен това  могат да се получат изделия с предварително зададени свойства. В сравнение с другите строителни техники, технологията на полагане на щампования бетон позволява бързо изпълнение на настилките и облицовките.

Всички тези преимущества са предпоставка щампованият бетон да се превърне в предпочитана техника за дизайнери и архитекти при проектирането и изпълнението на паркови алеи, търговски алеи, дворове, паркинги, гаражи, градини, басейни – пространства около басейни, заведения, механи, хотели, ресторанти, търговски обекти и др.