Инвалидна количка изкачва стъпала

13
Добави коментар
fazomera
fazomera

Китайски пенсионер изобрети инвалидна количка, която може да изкачва стъпала.

67-годишният Ли Ронбяо не си и помислял за подобно нещо, докато съпругата му не си счупила крака, съобщава местен вестник, цитиран от Ананова.

„Отнемаше ни половин час, за да слезем от петия до първия етаж на блока. Дадох си сметка, че тя има нужда от количка, която може да изкачва стъпала, но такава просто нямаше“, разказва Ронбяо.

Въпреки че нямал никакви технически познания, той решил, че трябва да намери начин да помогне на съпругата си и… продал жилището им. С парите купил книги и прекарал половин година в самообразоване и рисуване на модели.

Още шест месеца му трябвали да сглоби специалната инвалидна количка, от която жена му отдавна нямала нужда. Тя обаче може да помогне на много други хора, изпаднали в нейното положение.

Количката е сгъваема и се захранва с батерия. С едно зареждане тя може да изкачи 3000 стъпала, което се равнява на 50 етажа, обяснява възрастният изобретател.

Първият модел изисква механична помощ за по-лесно маневриране, но Ронбяо казва, че следващият ще е в състояние изкачва стъпалата абсолютно самостоятелно.

Находчивият китаец е патентовал изобретението си и сега търси „партньори“, които да финансират масовото му производство.

Не се знае обаче каква ще е цената и дали количката ще бъде достъпна за милионите хора, които се изправят пред огромно изпитание всеки път, когато поискат да излязат от дома си.

В началото на 2008 г. компанията „Джонсън и Джонсън“  (JNJ.com) пусна на пазара в САЩ ултрамодерен инвалиден стол, който може да изкачва стъпала.

За една година обаче от него бяха продадени едва стотина бройки, защото цената му – 22 хил. долара – е прекалено висока. През май беше официално обявено, че го изтеглят от пазара.