Йорданка Фандъкова спечели изборите за кмет на София

10
Добави коментар
zonacomfort
zonacomfort

Кандидатът на ГЕРБ спечели около 66% от вота на гласувалите, срещу повече от 27% за кандидата на БСП Георги Кадиев. Трети е кандидатът на РЗС архитект Павел Попов с 2,8 процента.

ГЕРБ спечелиха изборите на първи тур и в район „Панчарево”, община Враца и Правец. Кмет на район Панчарево ще бъде Светослав Митрев, на Враца – д-р Костадин Шахов, а на Правец – Никола Нитов.  

В Разлог и плевенското село Беглеж следващата неделя ще има балотаж.  

В Разлог ще се състезават Благой Дункин от “Патриотичен съюз за Община Разлог” и кандидатът от ГЕРБ Красимир Герчев. До вота се стигна, след като кметът на града инж. Любен Татарски бе избран за народен представител. На първи тур Благой Дункин води опонента си в надпреварата за кмет с около 2000 гласа.  

В село Беглеж, независимият кандидат, подкрепен от БСП – Георги Съйков, отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Любчо Петров. Двамата са постигнали почти еднакви изборни резултати.

Изборите в София се наложиха, след като столичният кмет Бойко Борисов бе избран за министър-председател. За временно изпълняващ длъжността му бе назначен Минко Герджиков.

Йорданка Фандъкова ще е 57-ият кмет на София. Тя ще е първата жена-кмет в 130-годишната следосвобожденска история на столицата на България.

*Йорданка Фандъкова e родена на 12 април 1962 г. в гр. София. Завършва средното си образование в 35 руска езикова гимназия-София. Висшето си образование – руска филология, завършва в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1985 до 1995 г. е учител в 73 СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“-София. От 1998 до 2005 г. е директор в същото училище. В периода 2005 – 2009 г. Йорданка Фандъкова е заместник-кмет в Столична община по образование, култура, спорт и превенции на зависимости. След проведените парламентарни избори през 2009 г. става депутат от ПП ГЕРБ в 41 – то Народно събрание. От 27. 07.2009 г. до началото на предизборната кампания за кмет на София е министър на образованието. Владее руски и английски език. Омъжена, с една дъщеря.