С любов и в детайли за качеството, чистотата и символиката на диамантите

1
177
Добави коментар

Диамантите са едновременно най-добрите приятели на жените, но и причина за кървави схватки между джентълмени. Тяхната история е обгърната от мистика, а легендите за най-ценните скъпоценни камъни са толкова много, че понякога се чудим – диамантите да не би да са живи същества, че така умело са диктували съдбата и живота на поколения наред и дори на цели цивилизации?

Днес, ще поговорим нашироко за диамантите, като ще влезем в детайли за начина, по който се определя тяхното качество и цена. Но преди това, просто няма как да не започнем този материал с нещо за душата, с няколко приказки за диамантите, носещи едновременно послание за любов и красота, но понякога и за алчност и успех на всяка цена.

Каква е тайната зад символиката на диамантите?

С пленяващата си красота диамантите винаги са били в центъра на представата на благополучие, но и на силна любов между двама влюбени. Често, специалистите, изследвали природата на диамантите, наричат тези камъни „най-твърдата и скъпа ябълка на раздора“ в света. В действителност, това са най-ценните камъни на нашата планета, но едновременно с това не малко са историите, свързани с митове и легенди, обвити в мистерия и неизказани думи. В Гърция, например, диамантите са смятани за сълзите на боговете. А сред простолюдието са наричали камъните „отломки от падащите звезди“. В Древна Елада са твърдели, че диамантите са пророчески, защото само, който ги носи, е достоен за победа и надмощие във военна битка. Египтяните пък вярвали, че ако поставят диамант под формата на сърце в своя специален йероглиф анкх, погребваните знатни личности ще постигнат вечност в своето битие! В някои части на Египет са смятали, че диамантите разполагат с част от слънчевата енергия, затова и не всеки е достоен да ги притежава. А според една стара легенда от Индия диамантите са се появили в ръцете на Кришна, който се опитал да постигне съвършените форми на красотата в търсене на най-прекрасния подарък, който да даде на своята любима Радха.

Какво стои зад стойността на карата на диамантите

Ако някога сте търсили диамант или просто сте разглеждали с наслада колекция от бижута с диаманти, няма как да не сте видели информация за техните карати. Каратите, в действителност, са онази характеристика, която най-ясно показва стойността и по-скоро колко ценен е даденият диамант. На практика, каратите на диамантите са първият признак, по който се определя цената им. Каратите са своеобразното тегло на диаманта. Именно в карати се измерва колко голям, тежък, масивен или ценен е даденият камък. Имайте на предвид обаче, че 1 карат не е равен на 1 грам, както мнозина бъркат, особено при покупка на годежен пръстен. 1 карат е равен на едва 0.2 грама.

Чистотата на диаманта – истински ли е моят диамант?

Чистотата на диаманта съвсем не е характеристиката, с която се определя дали даден камък е истински диамант или не. Това е поредната заблуда и мит, в който вярват много хора. Без значение колко е чист един диамант, той си остава такъв просто чистотата определя (точно като каратите) колко е ценен. По-конкретно, чистота визира броя, позицията и големината на съответните примеси, участващи в общия строеж на камъка. Имайте на предвид, че изключително чистите диаманти са много по-блестящи. По тях обаче и по-лесно се виждат евентуалните дефекти от обработката или механичните повреди, нанесени с годините върху диаманта.

Цветът на диаманта – много по-важна, отколкото сте предполагали характеристика на камъка

Диамантите могат да са с различен цвят. Но той не е само признак на естетични предпочитания или природни феномени, оставили своето отражение върху камъка. Всъщност, цветът е един от най-силно влияещите на цената на диаманта характеристики. Най-скъпите диаманти са безцветните, прозрачните диаманти. В определянето на цената на диаманта важи следното правило: колкото по-прозрачен е диамантът, толкова е и по-скъп. Това означава, че наситено сините, зелените и кафеви диаманти могат и да изглеждат по-масивно и впечатляващо. Те обаче съвсем не са по-ценни от бледожълтите, нежно розовите и най-вече безцветните диаманти.

Повече за годежните пръстени може да видите тук: https://www.theworldofdiamonds.bg/bg/engagement-rings/

Какво е значението на формата на диаманта?

Шлифованите и вече обработени диаманти могат да се намерят под различна форма. Най-популярната е кръглата форма, следвана от сърцевидната, тъй като сърцето в крайна сметка символизира любовта, а диамантът е именно камъкът на влюбените и най-често избиран за годеж. Изключително интересни за ценителите на скъпоценностите са диамантите багет или правоъгълните диаманти. Те са класическият избор на бижутера, когато иска да ги съчетае с друг камък или когато размерът на самия аксесоар е малък, а изработката – фина. На пазара ще срещнете и не малко овални диаманти, които обикновено се избират от по-практичните и любителите на класиката клиенти, тъй като това са камъните с най-симетрична и „правилна“ форма. Обратно, формата маркиз е по-скоро асиметрична и има заострени краища. Това е специфичен вид диамант, защото прототипът му се появява като вдъхновение от харизматичната усмивка на Маркиза дьо Помпадур. Диамантът е бил изработен за нея по поръчка на Краля Слънце на Франция, а именно Луи 14-ти. Други популярни форми диаманти са крушовидната, радиантът, изумрудената и трилянтът. Според търговците, разполагащи с бижута с диаманти днес един от най-често избираните варианти са в стил “princess”. С този термин в практиката се наричат диамантите, които загадъчно крият истинската си същност и пълния блясък на своята красота поради специфичните си четири ъгъла, поглъщащи светлината вместо тя да се отрази и лъщи на всички посоки.

Диамантите са истинско вдъхновение за бижутерите, влюбените, ценителите на изкуството и предприемачите. Любими на толкова различни по своята същност и занимание хора, тези камъни продължават да събуждат интерес и възхищение и до ден днешен.

Източник: The World of Diamonds