– Наднорменото тегло

14
Добави коментар
dool
dool

През последните години наднорменото тегло стана масово явление. Все по-често срещаме пълни хора. Те са в нашия дом, те са нашите близки и приятели. Но нека да се вгледаме в нас самите.не сме ли и ние достатъчно пълни, тежки, тромави и с деформирана физика?

Знаят ли всички пълни хора, че много болести имат по-голямо предпочитание към тях, отколкото към връстниците им с нормално тегло? Знаят ли, че пълните хора страдат много по-често от хипертония, диабет, жлъчни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, 13% от затлъстелите заболяват от гръдна жаба, а 11% – от рак, че при тях по-рано настъпва атеросклерозата, а сърдечните инфаркти са да до три пъти по-чести?

Какво да направим? Отговорът е много прост – да спортуваме!!!

 

Чрез разнообразни физически упражнения се активизира обмяната на веществата, при която става по-бързо и по-резултатно изгаряне на натрупаните в тялото резервни храни. Заедно с това организмът се тонизира и намаляването на телесното тегло става нормално, без сътресения и функционални смущения. Кожата възстановява своята еластичност и пълният човек отново придобива своя нормален и естествен вид.

Намаляването на теглото чрез спорт протича различно. По-бързо става, когато наднорменото тегло е възникнало преди 1 до 7-8 години. Тези хора започват да отслабват още през първия месец с 1-2 килограма(без ограничения от храната). В следващите месеци отслабването се движи средно между 4-5 кг (при обичайно консумиране на храна с три пъти в седмицата занимания по 60 минути продължителност).

Значително по-труден е този въпрос при хора, които носят своето наднормено тегло повече от 10-15години. Естествено организмът проявява по-голяма устойчивост към даденото тегло. Но с по-по-голяма упоритост, той започва постепенно да се приспособява към новите условия на енергетичен разход, като започва да отдава своето излишно тегло.

Веднага обаче трябва да се подчертае, че е наложително теглото да се стабилизира в продължение на 1-2 години, защото на практика се оказва една подчертана склонност на организма да възстановява предишното си тегло. Необходимо е новото т(нормално телесно тегло да стане тъй устойчиво, че да не се поддава на обратно развитие.

Когато спортуват, пълните хора трябва да имат в предвид, че дишането и сърдечната дейност при тях за затруднени и се налага всяко динамично упражнение да се прекъсва с дихателни упражнения за успокояване на сърцето. Препоръчително е след всяко занимание да се консумира 1/3 от необходимата храна и да не се пият големи течности вода.

Хубаво е пълните хора да правят гимнастика два пъти на ден – сутрин за ободряване (15-20 минути) и в следобедните часове (до 60 минути). През останалото време е добре да се правят разходки с по-голям метраж и екскурзии из близки планини.

Важно е да се има пред вид, че “борбата със себе си” изисква голямо постоянство, упоритост и търпеливо изчакване на желания резултат. Всяко отделно занимание трябва да е оптимално, да се довежда до обилно изпотяване и приятна умора. Да се завърши с водна процедура (душ, вана).