Останки от една от църквите при аула на Хан Омуртаг

43
Добави коментар
eurovisionbulgaria
eurovisionbulgaria

Построен по модела на първата българска столица Плиска, аулът на хан Омуртаг възниква през 822 г.

Аулът представлява прабългарски дворец, а изграждането му се свързва със строителните дейности на хан Омуртаг.

Аулът е произведение на Плисковско-Преславската култура. Намира се в региона на село Хан Крум. Селото е разположено на около 10 км от Шумен  и на около 100 км от Варна.

Районът на и около самия дворец е благодатно място за археологически разкопки. Много голяма част от находките в района са открити в гробовете на готите. Целият комплекс разказва за историята на готите.

Преди години в района на двореца са открити два готски гроба с накити и ковчеже с бижута, запазени недокоснати от иманярите. Археолозите не спират там с находките свързани с готите. Намерена е позлатена и орнаментирана аграфа, която е служила за защипване на дрехите. Според археолозите това е традиционен елемент от облеклото на готите.

Сред най-интересните находки в готските гробници е набор от три козметични прибора – пинсети, лъжичка и кюрета. Жените са носели тези прибори на коланите си. Особено разпространени са в Западна Европа през късното Средновековие.

Край аула археолозите откриват епископски център на готите, датиращ се от ІV век. В близост е открита друга готска църква от същия период. Според археолозите в нея са поставени най-ранните християнски стенописи по българските земи. Има вероятност тази църква да е била лична на известния готски епископ Вулфила, създател на германската азбука и човекът превел библията на готски.

На територията на аула на хан Омуртаг са открити още четири подобни църкви, които са свързани с готите и тяхната религия – арианството.