Кулинарно — в кухнята с Йоана

15
Добави коментар
Iskaredril
Iskaredril

Дълго време се канех да направя този сладкиш. Най-накрая, когато се захванах се оказа, че пропорцията на зададените продукти в рецептата беше грешна. Или поне на мен не ми се получи както пишеше. Не ми се искаше да изхвърля всички продукти в кофата и да стоя цял ден нацупена, защото нищо не се е получило. Затова развихрих въображението си и ето резултата. Похвалите след това повдигнаха духа ми.

За основата:

125 г меко краве масло
50 г захар
100 мл прясно мляко
1 яйце
270 г обикновени бисквити
80 г кокосови стърготини
60 г сурови бадеми, фино смлени

За крема:

50 г меко масло
2 супена лъжица крем-нишесте на прах
1 супена лъжица есенция ванилия
4 супени лъжици прясно мляко
200 г пудра захар

За глазурата:

150 г тъмен шоколад
кокосови стърготини за поръсване

Бисквитите се смилат в кухненски робот на ситно. Прибавят се всички останали продукти за основата и се разбърква до хомогенизиране. Тестото се разстила в тавичка 24х18см. Оставя се в хладилника за 1 час.

В купа се разбива маслото за крема, заедно с крем-нишестето на прах и ванилията. Постепенно, като се редуват се добавят пудрата захар и млякото. Когато се получи гладък крем се намазва върху основата. Тавата се връща в хладилника за още 1 час.

Шоколада се разтопява на водна баня. След като леко се охлади се разстила върху крема. Поръсва се отгоре с кокосови стърготини. Сладкиша се оставя на хладно място, докато шоколада се стегне. Нарязва се на квадрати.

Дълго време се канех да направя този сладкиш. Най-накрая, когато се захванах се оказа, че пропорцията на зададените продукти в рецептата беше грешна. Или поне на мен не ми се получи…

Кокосови хапки