„Перла“/Gumus :: Екрем Бора – мъдрият и авторитетен глава на семейство Шадоулу

10
Добави коментар
vivian
vivian

20.11.2009 15:55 –
Екрем Бора – мъдрият и авторитетен глава на семейство Шадоулу

За нас той е познат като Екрем Бора (на бълг. буря), мъдрият и авторитетен глава на семейство Шадоолу в “Перла”.  Псевдонимът му подхожда, тъй като той влиза в турското кино като силен, бурен вятър. Истинското му име е Екрем Шериф Учак. Роден е през 1934 г. в Анкара. След средното си образование завършва курса към държавната книгопечатница „Султан Ахмет”, получава диплома за печатар и книговезец и известно време упражнява професията си. Както много звезди на „Йешилчам” и той става известен след участието си в конкурс организиран от списание. През 1953 г. Екрем Бора участва и печели конкурса за киноартисти на списание „Йълдъз”. Веднага след това влиза в казармата. Кариерата му на актьор започва през 1955 г. с участието му във филма „Съдба” режисиран от Мехди Йозгюрел. Бързо печели популярност сред зрителите.

Първата силна роля на Екрем Бора е тази във филма „Тежък живот”. През  1965 г. печели овации с талантливата си игра във филма „Въртиопашка”. На кинофестивала „Златния портокал” получава наградата за най-добър актьор. През 1991 г. печели същата награда отново, но този път за участието си във филма „Беше студено и росеше дъжд”. Казва, че  всичките 200 филма, в които е имал роли са в негов стил. Всички образи изиграни от него във филмите,  са или само добри или само лоши, но Екрем Бора пресъздава еднакво добре и едните и другите. Дори когато героят на Екрем е лош от началото до края на филма , актьорът успява в последния момент, в последната сцена да спечели симпатиите на зрителите. Каквото и да е името и ролята, с които се явява пред нас, той си остава Екрем Бора. Горд е, дори когато стои под дъжда с насълзени очи. После вдига яката на сакото си и поема  нанякъде, с горчива усмивка на уста.

Екрем Бора кумува на сватбата на двойката Гамзе и Уфук Ялчън в град Фатса. На церемонията Екрем Бора заяви: „Браковете на които съм кумувал са много здрави. Не се разпадат.” Още интересни факти от живота на Екрем Бора можете да откриете в специалното приложение на списание DIANA.

Източник: Списание DIANA