– Как да използваме сауната

27
Добави коментар
ogosta
ogosta

Сауната представлява суха гореща баня (с температура на въздуха от 60-100 до 110 0С), която предизвиква силно изпотяване и се комбинира със студена водна или въздушна процедура. Влажността на въздуха в сауната може да се повишава чрез хвърляне на вода върху нагорещените камъни, намиращи се в нея.

            Сауната оказва благоприятно въздействие върху нервната, сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната и други системи на човешкия организъм.

 

            За рационалното провеждане на сауна-процедурите трябва да се съблюдават някои правила:

ü           Приемането на сауната може да стане само след предварителна консултация с лекар, най-добре физиотерапевт, който да определи индивидуалната дозировка и начин на приемане на сауната.

ü           Приемането на сауната не бива да става веднага след обилно нахранване, както и на гладно. Най-добре е предварително да се хапне нещо леко. Преди сауна не трябва да се приемат много течности и в никакъв случай алкохол.

ü           Приемащия сауната не трябва да влиза в нея много изморен.

ü           Преди сауна е необходимо да се посети тоалетна.

ü           Преди влизане в сауната тялото трябва добре да се измие с топла вода и сапун и да се подсуши.

ü           Най-подходящото време за провеждане на сауна-процедурите са следобедните часове.

ü           При влизане в сауната са необходими две хавлии или кърпи, едната от които се постила върху нара, а другата служи за подсушаване по време на изпотяването.

ü           Приемането на сауната включва следните по-главни фази: изпотяване, произвеждане на пара, удряне с брезовата метличка, охлаждане, почивка и освежаване.

ü           Първоначално се използва най-долната банка, където температурата е най-ниска. След привикване всяка следваща сауна може да се прави на по-висока банка. Продължително пребиваване върху горната банка не се препоръчва, защото там тялото е изложено на действието на най-високата температура.

ü           Престоят да бъде от 10 до 20 минути непрекъснато при температура на въздуха от 80 до 1000С или двукратно по 5-10 минети, редувано с охлаждане със студен душ, въздушна баня, вана, басейн.

ü           Ако въздухът в сауната е много сух и се усети парене и дразнене в ноздрите и трахеята, необходимо е камъните да се поръсят с вода, при което се получава т.нар. парен душ и се повишава влажността в помещението.

ü           Удрянето с брезовата метличка трябва да става само след овлажняване на въздуха в сауната.То започва от горната част на тялото и завършва с крайниците, в това число и ходилата.

ü           Охлаждането трябва да се провежда непосредствено след изпотяването в течение на 2-3 минути.

ü           За утоляване на жаждата, освежаване и компенсиране на загубата на течности може да се приемат нискокалорични плодови сокове, мляко или млечни продукти. Ако се цели намаляване на теглото, препоръчват се минерална вода и не подсладен чай. Консумацията на кафе се забранява, защото тя ускорява и без това ускорената по време на изпотяването сърдечна дейност.

Само при правилно използване на сауната тя може да стане едно от най-добрите места за отмора и възстановяване на силите, за профилактика и лечение на редица болести.