Как да се спасим от проблемите си?

19
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Болест ли е стресът? Ако симптомите му са безсъние, главоболие, липса на жизненост, лошо храносмилане, недостатъчна концентрация – значи да! Добрата новина е, че срещу нея има противодействие. Преди всичко обаче е необходимо желание. Всеки преживява стреса по свой собствен уникален начин, затова и „лекарството“ не може да бъде еднакво за всички.

Вие как бихте реагирали в стресова ситуация?

а) избухвате и започвате да крещите

б) затваряте се в себе си и мълчите

в) споделяте само с много близък човек

Ако сте отговорили с „а“: Време е да осъзнаете, че причината за стрес сте самите вие. Сдържането на емоциите не ви е присъщо. Обикновено ви мислят за досадници, когато крещите високо проблема си. В по-тежки случаи се „взривявате“ и после може да съжалявате за казаното. Силните емоционални взривове обаче са изключително опасни за психическото ви здраве. За да се съхраните, научете се да приемате нещата по-спокойно. Кажете си, че нищо не е фатално и нещата ще се оправят. Не крещете на най-любимия си човек. После ще започнете да изпитвате огризения на съвестта и само ще засилите депресията. Работете върху самодисциплината си, за да съумявате да запазите спокойствие във всякакви ситуации. Само така ще можете да решите конкретния проблем.

Ако сте отговорили с „б“:

Подобно на щраус, вие предпочитате да скриете главата си в пясъка и да изчакате „бурята“ да отмине. Щраусите са прекалено горди и за тях се оплакват само слабите духом. Колкото повече проблеми ви се натрупват, толкова повече се опитвате да убедите околните, че всичко е наред. Да, но не е! Ако упорито отричате наличието на неприятности, то ще получите неувереност в собствените си сили. Лечението: Разбира се, че не сте длъжни да разказвате на всеки срещнат проблемите си, но ако споделите с един – много близък човек, ще снемете част от напрежението. Ако не искате да се оплаквате на близък, пробвайте със специалист. В краен случай излейте чувствата си на хартия. Ако определен човек ви е наранил – напишете името му и след това го задраскайте.

Ако сте отговорили с „в“:

Познатите ви завиждат за вашата мъдрост. Успявате да изглeждате невъзмутими. Това обаче, не означава, че ви липсват емоции. Възпитанието ви не позволява да повишите глас, а понякога имате нужда да крещите. Направете го, когато сте сами! Поплачете си, ако трябва. След това се заемете с решаването на проблема си. Имате развито чувство за отговорност и то ще ви помогне да излезете от кризата. Ако често оставате дълго на работното си място, ще натрупате много стрес. Разрешавайте си повече радости, дори и неразумни. Научете се да казвате „не“ и не изпатайте в тиха депресия, когато нещата не се случат така, както сте ги запланували. Обръщате прекалено внимание на детайлите.