Д-р Стойков: С хапче се отслабва само по телевизията

16
Добави коментар
khia_1713
khia_1713

Д-р Тодор Стойков, ендокринолог

Интервю на Христина Котларска

– Българите се нареждаме на челно място по затлъстяване. Последните 20 години ли набрахме тази преднина?

– Затлъстяването е проблем на развитите страни. През 50 – те години българинът е консумирал 7 пъти по-малко мазнини. Сега ядем много чипсове, пържени картофки, бързи закуски, всичко, което е в лъскава и шарена опаковка…Наскоро в кварталния магазини ми казаха, че сред жените са хит някакви пълнозърнести соленки. Прочетох опаковката и видях, че имат толкова мазнини, колкото в един сладкиш.

Но не прекаляваме само с мазнините. Злоупотребяваме със захарта и солта. С количеството храна, което приемаме, както и с качеството.

Преди 50 години е нямало толкова голям избор на сладкиши, пастички, чипсове, кубети. Изкушенията са повече и по-достъпни.

За да изразходим едно парче маслена торта, трябва да копаем в градината 90 минути.

За да стопим един шоколад, трябва бягаме 60 минути.

– Тъпчат ли родителите децата си?

– Тъпчат ги. Проблемът е, че контролът е по- малък. Децата могат да си купят всичко навън. За награда им се дават сладки неща, без родителите да си дават сметка, че то свиква и си го търси. Вместо да му се даде ябълка или портокал.

– Вие как се храните? Като ви гледа човек – малко.

– Не е малко, храня се нормално. Не се лишавам от нищо.Всичко е в мярката.

– Кое е по-важно – количеството на храната или времето, когато се консумира?

– Количеството и разпределението. Нормално е да се храниш 3 пъти на ден. Може да има и закуска между тях. Вечерята трябва да е лека. А не както при нас – сутрин пие само кафе, на обед – я изяде един садвич, я не и вечер се напраска яко. Цяла нощ храната не може да се смели и човек страда от безсъние. Изсипана накуп, тялото си взема малко, останалото се залепва.

– Как мотивирате вашите пациенти да отслабнат?

– Не може да си на 40, 50 или 60 години, да тежиш 100 килограма и да си въобразяваш, че можеш да станеш 60 килограма. Минал си младежка възраст, когато можеш да сваляш агресивно килограмите.

Ние гоним реални цели. Когато пациент свали 10- 15 килограма, отново се виждаме и преценяме може ли да смъкне още.

Пациентите идват и смятат, че могат да отслабнат 30 килограма. Гледат реклами по телевизия и мислят, че всичко е възможно. Това не е вярно. Ути Бъчваров се подложи на липосукция и пак си върна килограмите.

Трудно се отслабва – с ограничения и дисциплина. Малко да се мръдне от режима и килограмите се връщат.

Трудно се променя мисленето и режимът. Но няма друг начин. При мен идват зимата и иска да се подготвят за плажа, абитуриенския бал или сватбата. Пази диета, но му омръзни и я захвърли. По- лесно е да убедиш човек със здравословен проблем, че диетата е необходима.

Пациентът сам се убеждава в това. Когато отслабне, кръвното му налягане намалява, ако е с диабет – захарта. Дишат по-леко и изглеждат по-добре.

– Лесно ли се убеждават хората в ползата от диетата?

– Има случай, когато изготвя диета, а те ми кажат това не мога, онова ми е трудно. Защо си дошъл при мен? Или иска хапче. Само с хапче не става. Това е все едно да пиеш хапче за високо кръвно, а да ядеш солено и да очакваш да го смъкнеш. Храненето е в основата на всичко.

– До колко часа трябва да вечеряме?

– До 19 часа. Но може и до 20 часа. Но ако си гладен, хапни филийка пълнозърнест хляб.

– Качеството на хляба в магазините е много лошо. Вие какво препоръчвате на вашите пациенти?

– За съжаление е така. Много от пациентите си купуват пекарни и сами приготвят хляб. На другите им казвам да не гледат какво пише на опаковката. Да гледат филията- дали е гладка, хомогенна, да се виждат зрънца и трици. Когато се пипне, да не потъва като дунапрен.

– Враг ли е хлябът на красивата фигура?

– Хлябът не трябва да се спира, защото това води до депресия. Моите пациенти ядат хляб и не пълнеят.

Ключът е не в лишението, а в ограничението. Трябва да се избягват саламите, луканки, кренвирши. В тях по стандарт се допускат 40 % мазнина. Друг е въпросът, че има недобросъвестни производители и надвишават тези норми. По- добре да се ядат филета или пилешко месо, това което се вижда, че е месо. И дори да има сланинка може да се отдели.

Как са се хранили едно време – зърнени харни, плодове зеленчуци, рядко месо.

– Диетата на Пиер Дюкан има много последователи.

– Не съм привърженик на тази диета, обременява черния дроб. Може да се прилага само от млад човек, и то максимум за две – три седмици. Иначе товарим организма с много отпадни продукти. Тази диета повече вреди, отколкото помага.

Трябва да има баланс между внесената и изразходваната храна. Като на везна. Диетата е лек отрицателен баланс на храната, докато се стигнат желаните килограми, после се задържат на това ниво. Такъв филм – аз не ям, а пълнея – няма. В концлагрите пълни хора е нямало.

Защо отслабват в риалити шоуто „Сървайвър“. Там няма супермаркет, заведение, в което да пиеш и хапнеш с приятели, диван на който да се излягаш…

Генът на затлъстяването ни е наследство от миналото. Първобитните са живеели на пирове и гладувания. Цялото племе седи гладно, дебне плячка, и когато я хванат, я изяждат. После два месеца карат на корени и листа, докато хванат следващото животно. Когато се нахранят с месо, то се отлага във вид на мастна тъкан, бавно се разгражда – до следващото животно. Този режим на хранене се променя – променя се и структурата на тялото.

– Как ще коментирате методите на д-р Емилова?

– Системата й също е много крайна. Колко от тези, които са били при нея, са запазили теглото си. При мен са идвали неини пациенти. Тя прилага нискокалорийна диета, което има ефект, докато човек е в центъра й. Това е като“Сървайвър“, и то се плаща добре за него.

Имам пациентка, коята е карала три месеца на плодове и зеленцучи и пристигна при мен изнемощяла. Жените са особено чувствителни към подобен вид драстични диета- водят до сериозни нарушения в менструалния цикъл.

Сега сме в пост. Забраняват се месо и млечни продукти. Позволява се риба в определени дни. Това си е разтоварваща диета, човек няма да умре от глад.

Преди 100 години човек е ставал в ранни зори и е отивал да оре на нивата. Жената е шетала и готвела. Децата не са лежали пред телевизора, а са пасяли овцете. Всички са впрегнати. И какво са яли – чорба. Сядат на масата с по един къшей хляб, няма сладкиши в шкафа.

Сладко вкусват само на панаира – по едно захарно петле. Като искат сладко, катерят сливата.

Попадна ми една много стара книга с готварски рецепти. Една от тях – за месно ястие, започва така – заколва се едно теле. Ако не се хване и заколи, няма ядене. А ние минамаме през магазина и напазаруваме.

– По -какъв начин стресът влияе на килограмите?

– Стресът е полезна реакция. Първобитният човек, когато го е подгонел съблезъб тигър, му се включва защитен механизъм. Изливат се хормони в тялото- сърцето бие по-учестено, кръвта стига по- бързо до мускулите, мозъкът се прояснява, изостря се слуха…

При нас вече е ежедневие и не е полезен, когато човек е претоварен тази реакция работи против човека. И човек често посяга към сладкото. То успокоява, това е доказано. Рецепторите в мозъка, на които действа шоколада, действат и опиатите.

Виждал съм моя позната на улицата- върви и яде хляб, явно изнервена. Този половин хляб изчезна.

Сигурен съм, че дори не е усетила това.

– Разкажете интересен случай от вашата паркитка.

– Пациентка, която тежи 140 килограма, възрастна жена, ходи с патерици… Идва при мен и изготвям диета. Дойде след една година, тежеше 130 килограма. Това за нея е успех. При нормална диета сваляш 10 -15 килограма за една година. Тя бе спряла да се храни вечер. Беше намалила разумно калориите и отслабна.

Колкото по-бързо отслабваш, толкова по – бързо ги качваш килограми после. Драстичните диети са стрес за организма.

Трябва да се включи и лек спорт. Роптаят, че са свалили само пет килограма. Той е свалил 7 килограма мастна тъкан, но е качил 2 килограма мускулна маса.

Трябва да е ясно, че диетата е определен режим на хранене. Винаги трябва да си даваме сметка какво и колко ядем. Не трябва да гладуваме.

Скелетът на човека не му е даден за цял живот. На 7 години той се подменя изцяло. Това иска градивни елементи. Ако не се внасят, няма да функционира нормално. Всички искат бързо да отслабнат, но за това се иска търпение.

– Вие имал ли сте проблем с теглото?

– В казармата бях станал 96 килограма, но то бе от режима на хранене.