Пчелната отрова: вредна или полезна?

12
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(15 гласа, оценка 4.40 от 5)

Наред с много невероятни способности, природата е дала на пчелата и „оръжие” с помощта, на което тя защитава своето гнездо – отровна течност, произведенa в тялото й от големи и малки отровни жлези.

При среща с врага пчелата пронизва с острото си жило кожата и впръсква в образувалата се рана пареща отрова. Намиращите се в края на жилото зъбчета не позволяват свободно да се изкара, и отровата продължава да постъпва от специален резервоар за няколко секунди. После жилото се откъсва с част от вътрешните органи и след известно време пчелата умира.

Но миризмата на пчелната отровата се разпространява бързо, и като по тревога другите пчели се мобилизират да защитят дома си.

Пчелна отрова – какво представлява?

Пчелната отрова е прозрачна течност с остър мирис, напомнящ донякъде миризмата на мед, с горчив вкус и парене. Въпреки факта, че пчеларството е древна индустрия, химическия състав на пчелната отрова е проучен сравнително скоро и все още не напълно.

Установено бе, че пчелната отрова се състои от 9 протеинови субстанции, различни пептиди, 18 аминокиселини, хистамин, мастни вещества и стеарин, въглехидрати, повече от дузина минерали и др.

От пчелната отрова са отделени няколко много активни по своето действие върху тялото вещества (ацетилхолин и хистамин), както и неорганични киселини (солна, ортофосфорна), които причиняват чувство на парене при ужилване от пчела.

Сложността на химическия състав на апитоксина (научното наименование на пчелна отрова) определя и сложността на неговото действие върху човешкото тяло.

Повечето от здравите хора лесно понасят 5 или дори 10 едновременни ужилвания от пчели. Възниква само локална реакция, изразена в поява на болка, парене, подуване и зачервяване на мястото на ужилването. В случай случай, когато в организма попадне голямо количество отрова, възниква и обща реакция. Тя може да бъде изразена в слабост, висока температура, главоболие, обриви. При по-тежки случаи, има повръщане, диария, недостиг на въздух, посиняване, бърз пулс, спадане на кръвното налягане, болки в сърцето, гърба, втрисане, загуба на съзнание. И ако на време не се окаже помощ, може да настъпи смърт от спиране на дишането.

Чувствителността на хората към пчелна отрова е различна. При хора с повишена чувствителност към пчелна отрова, ужилването дори на една пчела може да предизвика тежка обща реакция. Най-болезнено реагират на апитоксина жените (особено бременните жени), децата и възрастните хора. Въпреки това, при чести и редовни ужилвания, както това се случва при пчеларите, чувствителността към пчелната отрова намалява.

Смъртоносни дози за възрастни са 500 едновременни ужилвания от пчели, а 200-300 ужилвания причиняват тежки отравяния.

Независимо от факта, че апитоксина в по-високи дози може да предизвика тежко отравяне, включително и смърт, в терапевтични дози, той е ценно лекарство за лечение на различни заболявания.

Пчелната отрова за медицински цели е използвана още от древността. Апитерапията (лечение с апитоксин – пчелна отрова) е известна в древния Египет, Индия, Китай и Гърция. Ние знаем, че Чарлз Велики и Иван Грозни чрез пчелни ужилвания са се излекували от подагра.

Съвременната медицина е разработила методиката на апитерапията и е установила основни указания за употребата на пчелна отрова като терапевтично средство. Определени са и противопоказанията за апитерапия т.е. известна група заболявания, при които въвеждането на пчелна отрова в организма влошава хода на заболяването.

Най-често лечението с пчелна отрова се използва за намаляване на болката и възпалителните процеси в ставите и мускулите и други с ревматичен произход, при невралгия, ишиас, бронхиална астма, хипертония, мигрена, лоша заздравяващи рани и язви, тромбофлебити и др.

Някои автори отбелязват положителния ефект на пчелната отрова за лечение на пациенти с хронични възпалителни процеси на маточната шийка, както и на страдащите от гнездова плешивост, различни очни и други заболявания.

Разглеждайки лечебните свойства на пчелната отрова, която позволява широка употреба, трябва да се подчертае, че тя не е панацея за всички проблеми. Нещо повече, тя има много противопоказания. Например, пчелна отрова не може да се назначи при заболявания на черния дроб, бъбреците и панкреаса, при диабет, рак, туберкулоза, при сърдечна недостатъчност, инфекциозни заболявания, изтощение, както и свръхчувствителност към отровата. Използването на апитоксин за изброените болести, предизвиква обостряне на заболяването, влошаване на общото състояние на пациента.

Ето защо не бива да се занимаваме с апитерапия самостоятелно. Преди да се предприеме курс на лечение с пчелна отрова, пациентът трябва да се подложи на обстойно изследване за идентифициране на противопоказания към нея. Изследва се задължително кръв и урина, като тестовете трябва да се правят и в процеса на лечение. Така че при всички случаи апитерапията трябва да бъдат предприета със съгласието и под надзора на квалифициран лекар.

Правилата за оказване на помощ при отравяне с пчелна отрова
Ако вие или вашият приятел е ужилен от пчела …

За да се намали потока на отрова в организма, трябва възможно най-бързо да се извади жилото, мястото на ухапването се намазва с чист спирт или с разтвор на калиев перманганат (1:1000), амоняк или йодна тинктура.

При тежки общи симптоми, пострадалият трябва да се сложи да легне, вътрешно се приема 40% алкохол (25-50 гр.), или алкохол, смесен с мед (20 грама мед на 200 грама алкохол) по 25-50 грама на прием. Добре е да се даде на пациента меденовитаминна напитка: в 1 литър  преварена вода се разтваря 100 грама мед и 500 мг. витамин C. В същото време, се препоръчват т.нар антихистамини средства (например, димедрол), намаляващ токсичното действие на хистамина, съдържащ се в пчелната отрова.

В случаи на тежки отравяния с апитоксин е необходимо да повикате лекар. Ако спрат дишането и пулса преди пристигането на лекаря, трябва да се направи изкуствено дишане и външен сърдечен масаж.

Преди да използвате рецептите, се консултирайте със специалист.