Човешки подход към животните

12
Добави коментар
hameleon
hameleon

 
1
2
3
4
5

(7 гласа, оценка 4.43 от 5)

Всяко селскостопанско животно рано или късно се появява на масата на човека. Ето защо е от значение отношението към крави, пилета и други наши по-малки събратя трябва да бъде отговорно, така че купувача да не бъде отровен.

Миналата седмица в САЩ две ферми са порицани, че се опитват да изпращат за клане на телета, съдържанието на антибиотици в които превишава установените стандарти, пише репортера Лора Пабст (Lora Pabst)от местния вестник The Star Tribune.

Фермата J&L Dairy в Минесота изпращала кравите в кланицата, въпреки излишъка на пеницилин в тях 129 пъти над допустимото. Втората ферма в същия щат, Evergreen Acres Dairy, е нарушила правилата за прием на повече от 10 лекарства.

В писмо до ръководството на двете ферми, Службата за контрол на качеството на хранителните продукти и лекарствата в САЩ (Food and Drug Administration – FDA) е написала за опасностите от неграмотната употреба на лекарства. „Вие отглеждате животните в такива лоши условия, че натъпканите с лекарствата животни са потенциално опасни чрез остатъците от лекарства, които могат да се получат в храната.”, – се казва в писмото.

Тези две ферми са само капка в океана сред другите ферми в САЩ, които нарушават правилата за употребата на лекарства от началото на годината. Според данни на американското Министерство на земеделието, през 2008 г. са били установени 20 нарушения на употребата на лекарства за животни, при 17876 проведени теста. Ако това се вземат в предвид броя на животните, то са открити нарушения в 1678 случая от 135552 изследвани животни.

Директорът на Центъра за здравето на животните и безопасността на храните при Университета в Минесота, Джеф Бендер (Jeff Bender) заяви в интервю, че антибиотици и други лекарства за животни са използвани в млечните ферми в продължение на десетилетия главно за лечение на инфекции на вимето. Строгите държавни стандарти и тестове са разработени за осигуряване на безопасността на приемане на тези лекарства за да се предотврати попадане им в млякото или месото. Той обясни, че винаги има шанс, ако човек с алергия към пеницилин яде млечни продукти, съдържащи това вещество, да се предизвика алергична реакция.

Собствениците на двете ферми, които са били порицани твърдят, че те самите не са били във възторг от откритите излишъци. Собственикът на Evergreen Acres Dairy Кийт Шафер (Keith Schaefer) заяви, че е бил шокиран, когато FDA е съобщила за нарушенията.

Не винаги добрата грижа за животните е обусловена от загрижеността за човека. За да се спре веднъж завинаги спора за жестокото отглеждане на пилета в клетки, група учени започна специално проучване, съобщава информационната агенция The Associated Press. Начело на изследването стои изследователя от Университета Клемсон Питър Скювс (Peter Skewes). Неговото изследване е спонсорирано от Министерството на земеделието на САЩ.

Ученият смята, че в позицията на защитниците на правата на животните има твърде много емоции, но почти никакви факти. „Надяваме се, че ние ще внесем в спора своя принос, за да бъдат решенията, вземани в тази област, основани на науката и знанията за това как да отглеждаме всяка птица и влиянието на това отношение върху различните й системи.” – обясни целта на изследването ученият. Все още заключенията не са получени, тъй като работата е в начален етап и ще продължи три години.

Кореспондентът Майко Крамб (Michael J. Crumb), дава пример с размера на типични клетки за птици. В САЩ обикновено са 24 дюйма (60,96 cm) широки и 25,5 дюйма (64,77 cm) дълбоки. В една клетка с тази площ може да се държат до 9 носачки. „Около 96% от яйцата, продавани в САЩ идват от кокошки, които живеят само тези клетки, от деня на раждането до края на периода на снасяне, който приключва след 18-24 месеца.” – пише в статията.

Докато няма научни доказателства, общественото мнение в Европа и САЩ остава на страната на тези, които се противопоставят на такова отглеждане. Миналата година гласоподавателите в щата Калифорния подкрепиха предложението за забрана на клетките за кокошки, а губернатора на щата Мичиган миналия месец подписа закон, изискващ животните да имат достатъчно пространство за разходка и пълно премахване на крайностите, напомня кореспондента.