Кръстословици и судоку за отслабване

54
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 26. Nov, 2009 от екип на Здраве и Красота в Глава и мозък, Тяло и отслабване

Един час решаване на кръстословици или судоку изгаря 90 калории и помага на човек да отслабне, без да става от фотьойла си, твърди британски учен, предаде агенция БТА, цитирайки в-к Dayly Mail и в-к Dayly Telegraph.

Експертът по бързина на ума Тим Форестър от уеб сайта за трениране на мозъка cannyminds.com обясни, че заниманията с главоблъсканици изгарят калории по същия начин както физическите тренировки, пише actualno.com.

“Мозъкът ни се нуждае от 0,1 калории на минута само за да работи. Когато решаваме кръстословица или ребус, изгаряме по 1,5 калории на минута. Мозъкът е изграден от милиони нервни клетки. Те се свързват с други неврони и пренасят съобщения в тялото като произвеждат невротрансмитери, които предават сигналите“, обясни Форестър.

Умственото напрежение кара мозъка да си набавя енергия като изразходва повече глюкоза и калории.

Ако човек прекара два часа в решаването на кръстословици, ще изразходи 180 калории, което е повече, отколкото се съдържат в много видове бисквити.

Според говорител на Британската асоциация по диетология мозъкът е като всеки друг орган и ако го го упражнявате, ще се нуждае от повече калории, за да работи добре. Той твърди, че не може да се отслабне само с мислене.

Въпреки че мозъкът използва доста голямо количество енергия, той не усвоява мазнините. За разлика от захарите мастните молекули не могат да се разградят до глюкоза. Така че ако искате да отслабнете, ще трябва да правите физически упражнения и да се храните здравословно, съветват британските експерти.

Снимка: sxc.hu

Етикети: здраве, калории, кръстословици, мозък, отслабване, судоку, тяло, ум