Висящите градини на Patrick Blanc

53
Добави коментар
akafazov
akafazov

May 17, 2008

Сигурно много от нас са се опитвали да си представят Висящите градини на Семирамида, чиято слава ги е надживяла със столетия във времето. В природата растенията също често живеят при твърде недружелюбни от наша гледна условия – по каменисти склонове почти без почвена покривка, по стените на пещери или по клоните на гигантските дървета във влажните гори. Действително за тяхното развитие почвата е само поддържаща основа, а не абсолютно задължително условие. За развитието им са достатъчни само вода, минерални соли, светлина и СО2.

Растенията пълзят по стените на сградите от векове, но понякога те направо убиват архитектурния замисъл на сградата и унищожават излъчването на фасадите. Това не се отнася за висящите градини на Patrick Blanc, дизайнер който позволява на растителността и сградата да заживеят във взаимна хармония помежду си. Освен естетическите качества, живите стени осигуряват допълнителна топло и шумоизолация на сградите.

Вероятно най-забележителното творение на Patrick Blanc е «живата фасада» на Jean Nouvel’s Musée du quai Branly. Негови висящи градини или живи стени могат да бъдат видени в много частни или обществени сгради във Франция, САЩ, Белгия, Япония, Сингапур и Индия. Те могат да бъдат изградени вътре в сградите или навън, във всякакви климатични пояси.

Вертикалните градини се състоят принципно от три слоя – 1. PVC – слой; 2. система за подхранване и напояване и 3. метална рамка като поддържаща основа, която е достатъчно лека, за да бъде прикрепвана към стените или дори да виси свободно във въздуха, тъй като теглото и е под 30 кг. на кв.м.

На сайта на самия дизайнер могат да бъдат видени фотоси от най-известните му обекти, повечето от които се отличават с невероятна красота и жизненост: http://www.verticalgardenpatrickblanc.com/

По материали от: Inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, сгради, строителство

Автор: Севдалина Пеева