Топ 10 Забиващи въпроси по време на интервю за работа

195
Добави коментар
a.conev
a.conev

 

Кой е най-забиващият въпрос, който сте получавали на интервю за работа и как отговорихте? Подходящите въпроси помоагат на интервюиращия да прецени доколко отговаряте на изискванията за определена длъжност. Начинът по-който отговаряте на въпросите по време на интервю и поведението ви до голяма степен определя резултата от него. По някой път интервюиращите задават провокиращи въпроси, за да ви тестват. Ето и нашите 10 предложения за най-забиващи въпроси.

#10 “Защо решихте да кандидатствате при нас?”

Грешен отговор: “Чух, че наемате и… реших да си пусна CV-то.”

Когато ви зададат този въпрос обикновенно знаят отговора. Тук се тества способността ви да се аргументирате. Изберете три (може и две) основни аргумента и ги пояснете. Например: “Защото съм завършил/имам интерес в…(образование свързано с позицията), Работил съм… (опит свързан с позицията) и имам интереси в… (областта на позицията)”.

Казвал съм го и преди, ще го повторя пак. Има значение как казвате нещата. Трябва да говорите с тон, който е искрен. Не бъдете отегчени, изнервени, притеснени или изненадани. Дръжте се така сякаш очаквате въпроса и се радвате, че ви го задават. Говорете бавно и произнасяте правилно думите.

#9 “Защо искате да работите за нашата компания?”

Грешен отговор:”Защото сте голяма компания и е престижно човек да работи за вас”

Аз бих отговорил:”Ами British Airways също е известна компания там пуснахте ли си CV-то?”. Трябва да даете смислен отговор, ако искате да вземете работата. Кажете, че сте се запознали с финансовите отчети, че виждате перспектива или нещо подобно. Нека отговорът да звучи искрен а не клише.

#8 Може ли да работите под стрес?

Кой би отговорил „Не”. Защо въобще някой би задал този въпрос? Когато ви зададат неудобен въпрос винаги може да се пошегувате с някоя смешка от рода на „да работя под стрес е нормалното ми състояние” или да отговорите сериозно като подкрепите отговора си с адекватни примери. Помислете за стресови преживявания на предишната си работа и просто обяснете на интервюиращия.

 

#7 Ако бяхте животно кое бихте били?

Повечето хора биха отговорили „лъв, пума, тигър, акула… „ и тогава интервюиращият пита „И според вас какво е общото между Лъв и счетоводител?” Тоест, добре е да може да говорите за себе си и вашия психологичен портрет. Разновидност на този въпрос, който съм чувал е”Ако бяхте герой на LOST кой щяхте да бъдете?” Разбирате, че такъв тип въпроси могат да бъдат доста разнообразни. Важното е да съобразите отговора с длъжността, която се надявате да заемате. Няма нищо общо с любимото ви животно (аз харесвам акулите), а с това как изборът ви е свързан с работата.

#6 Какво според вас е сексуален тормоз?

Не казвайте неща от рода на „Ела по-близо и ще рабереш”
Това е въпрос, който по принцип не би трябвало да ви зададат освен ако не искат да ви тестват наистина сериозно. Според мен е крайно неуместен

 

#5 Употребявате ли алкохол и наркотици?

Това е любимият ми въпрос. Обикновенно отговарям след кратък размисъл все едно, че мисля концентрирано: „Не знаех, че трябва да избирам”. Това хвърля в смях събеседника ми и после казвам, че всъщност спортувам активно и никога не съм палил цигара.

#4 Коя е най-голямата ви слабост?

Ние сме хора и имаме слабости. Те знаят това. Сега питат за вашата. Вие имате слабости! Само трябва да кажете една от тях. Толкова ли е трудно? Въпросът тества вашата самонаблюдателност и самокритичност. Аз бих казал „Аз имам две основни, които съм забелязал през годините”-това винаги ги изненадва. И после си казвам две слабости. Когато говоря за слабостите си винаги съм спокоен и ентусиазиран. Искам да покажа, че не ме е страх от тях и работя за да ги преодолея.

#3 Как бихте се описали с три думи?

99.9% от кандидатите мислят 3-4 мин преди да кажат нещо необмислено. На всяко интервю питат нещо подобно. Защо никой не измисли нещо оригиналноза отговор. Когато са ми задавали този въпрос отговарям 2 секунди след въпроса. Отговарям така сякаш съм знаел въпроса преди пет години. Винаги се наслаждавам на изражението на интервюиращия. Това е важен въпрос. Думите, с които се описвате трябва да са свързани с позицията, за която кандидатствате

#2 Как се виждате след пет години?

Ето това е безспорния победител. Ако не сте го чували на интервю, то ще го чуете скоро, повярвайте ми. Ако вече сте загубили интервюто може да кажете. „След пет години ще празнувам петата годишнина от задаването на най-тъпия въпрос в живота ми” Ако все пак искате да се задържите можете да му кажете, че за пет години има много фактори, които могат да се променят и е доста трудно да се даде отговор.

Този въпрос цели да установи дали планирате и имате визия. В този вид въпросът е много отворен и може да не отговорите дори конкретно за работата. Например „След пет години смятам да съм се справил със слабостите си (ако сте споменали две)”

#1 Имате ли въпроси към мен?

Почти всяко интервю завършва с този въпрос. Вие трябва да имате въпроси. Това е вашият шанс да притиснете интервюиращия. Един много силен въпрос е „Сега, след като се запознахме, мислите ли, че бих могъл да се справя на тази длъжност?“

Сигурен съм, че всеки е имал трудни моменти по време на интервю. Тук е мястото да споделим всички моменти, които са ни разваляли интервютата и да изградим обща база от въпроси и отговори с цел да печелим всяко интервю.